Info Trafic

Codul rutier. Parlamentarii vor să interzică detectoarele de radar

Detectoarele de radar ar putea fi interzise în România. Interdicţia este prevăzută într-un proiect de lege privind modificarea Codului Rutier, depus la Senat, şi care ar urma să intre în dezbatere în noua sesiune parlamentară.

Un grup de parlamentari a iniţiat, în decembrie 2015, un proiect de lege privind CODUL RUTIER.

Publicitate

Proiectul prevede interdicţii pentru şoferi, printre acestea numărându-se şi deţinerea de detectoare de radar:

„În circulaţia pe drumurile publice, conducătorului de vehicul îi este interzis să deţină sau să utilizeze pe vehicul sisteme care detectează semnalele dispozitivelor de măsurare a vitezei ori care perturbă, in circulaţie, buna funcţionare a dispozitivelor respective”, se arată în proiect.

Autorii proiectului susţin că scopul interzicerii folosirii de detecxtoare de radar este reducerea accidentelor produse din cauza vitezei.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat în Parlament în forma propusă de iniţiatori, şoferii prinşi cu detectoare de radar ar putea plati amenzi de la 945 de lei pana la 2.100 de lei. Potrivit proiectului, în acest caz se vor aplica amenzi contravenţionale prevăzute în clasa a IV-a de sancţiuni: 9 – 20 de puncte amendă, un punct-amendă reprezentând 10% din valoarea salariului minim brut pe economie

De asemenea, proiectul stabileşte că şoferii nu pot folosi în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră şi nici să săvârşească, în timpul circulaţiei, acte sau gesturi obscene, să profereze injurii, să adreseze expresii jignitoare sau vulgare celorlalti participanti la circulaţie.

Senatul este prima sesizată, forul decizional urmând să fie Camera Deputaţilor.

Publicitate
banner we radio