Meteo

Cod portocaliu şi roşu de caniculă în toată ţara!

Meteorolgii au emis cod roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară. Este cel mai extins cod roșu emis vreodată de ANM. Urmează cel mai cald weekend din această vară: se vor atinge 40 de grade Celsius, iar Capitala va fi la doar un grad distanță de recordul lunii iulie, de 42 de grade Celsius.

MESAJ 1
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 11 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat
În cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 11 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.
MESAJ 2
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBENInterval de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat
În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.
MESAJ 3
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 13, 14 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.         Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. 

COD ROȘU
Interval de valabilitate: 13, 14 iulie

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.      
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. 
Notă: Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.  
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj. 
Publicitate
banner we radio