
Cod portocaliu şi galben de ninsori şi viscol: Care este situația drumurilor în țară
Bucureştiul şi 11 judeţe din sud-estul ţării se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol până duminică la ora 20.00, iar pentru alte 12 judeţe Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis Cod galben. Din cauza zăpezii troienite, Autostrada Soarelui şi mai multe drumuri naţionale au fost închise.
Situaţia drumurilor în ţară

Drumuri închise
Autostrada A2 (Bucureşti – Drajna): pentru siguranţa participanţilor la trafic, CNADNR a dispus închiderea circulaţiei, întrucât vizibilitatea este sub 25 de metri din cauza ninsorii şi a viscolului puternic
Autostrada A2, între Drajna şi Feteşti (kilometrii 106-143)
DN 41, km 7+000 – km 22+000, între Chirnogi şi Căscioarele, unde vizibilitatea este sub 50 de metri.
DN 2 (Urziceni – Buzău)
DN 22 (Râmnicu Sărat – limita judeţului Brăila cu Buzău)
DN 23B (Măicăneşti – Ciorăşti)
DN 2B (Spătaru – Buzău)
DN 2C (Costeşti – limita judeţului Ialomiţa cu Buzău)
DN 2N (Bogza – Dumbrăveni)
DN 5B (Giurgiu – Ghimpaţi).
Situaţia în ţară
OLT: Zăpada căzută în noaptea de sâmbătă spre duminică a lăsat parţial în beznă mai multe localităţi, o parte dintre deficienţe fiind remediate de furnizor. La Caracal pompierii au intervenit pentru a degaja un copac prăbuşit din cauza zăpezii, iar la Valea Mare reprezentanţii ISU şi ai Ambulanţei au preluat patru victime dintr-un accident rutier.
VRANCEA: Din cauza viscolului, duminică dimineaţă, la ora 3.30, două autoturisme şi o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Vrancea au rămas înzăpezite, fiind nevoie de intervenţia reprezentanţilor ISU pentru a fi scoase şi sprijinite să-şi continue deplasarea. Totodată, mai multe autoturisme care se deplasau pe drumul judeţean 204P, între Gugeşti şi DN 2N, au rămas blocate în nămeţi. Trei utilaje s-au deplasat la faţa locului pentru a curăţa drumul şi a ajuta maşinile să ajungă la destinaţie.
Vezi prognoza meteo >>> AICI <<<
Întârzieri de o oră la decolare pe Aeroportul Otopeni, nu sunt curse anulate din cauza vremii
Unele aeronave de pe Aeroportul \”Henri Coandă\” Bucureşti Otopeni au întârzieri la decolare între 30 de minute şi o oră, din cauza operaţiunilor de degivrare, nicio cursă nefiind anulată, a anunţat, duminică, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Pe Aeroportul Internaţional \”Henri Coandă\” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa \”Aurel Vlaicu\”, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de ninsoare abundentă şi viscol cu rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră, care transportă zăpada pe sol, a precizat CNAB într-un comunicat de presă.
Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul \”Henri Coandă\” din cauza condiţiilor meteo, dar unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol, îngreunate de vreme, întârzieri care punctual pot depăşi o oră.
Informaţii despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional \”Henri Coandă\” Bucureşti pot fi găsite pe pagina de web www.bucharestairports.ro.
Porturile de la malul Mării Negre au fost închise
Sâmbătă seara, au fost închise porturile Midia, Constanţa – fluvial şi Mangalia, din cauza vântului puternic, care la rafală suflă cu viteze ce pot depăşi 75 de kilometri la oră.
Autoturismul trebuie pregătit pentru viscol
Specialiştii ISU Bucureşti arată că acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei trebuie să fie curăţate. În plus, şoferii trebuie să se asigure că nivelul antigelului este corespunzător, iar sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează corespunzător.
De asemenea, şoferii trebuie să verifice sistemul de acţionare al ştergătoarelor de parbriz şi să dispună de lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute. Bineînţeles, nu trebuie uitate lanţurile antiderapante.
Urmăriţi buletinele meteo!
Este foarte important ca cetăţenii să urmărească buletinele meteo şi să nu plece cu autoturismul din localitate atunci când se anunţă ninsori şi/sau viscol. În cazul în care viscolul îi blochează pe şoferi în trafic în afara unei localităţi, ISU recomandă acestora să tragă autovehiculul pe partea dreaptă a drumului şi să ia următoarele măsuri:
– porniţi luminile de avarie şi prindeţi o cârpă de antena radio ori la geam;
– anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce forţele de intervenţie vin să vă salveze;
– porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– aprindeţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai uşor.
De asemenea, specialiştii ISU Bucureşti recomandă cetăţenilor să se aprovizioneze pentru codul portocaliu cu sare şi nisip pentru topirea gheţii de pe trotuar şi de pe căile pe care aceştia circulă în gospodărie, pentru a îmbunătăţi tracţiunea şi pentru a evita alunecarea. De asemenea, sunt necesare unelte de îndepărtare a zăpezii.