Meteo

Cod portocaliu: România se împarte între furtuni şi caniculă

Vremea se înrăutățește în următoarele ore. Furtuni puternice, dar și căldură infernală anunță meteorologii. Valul de aer fierbinte se accentuează și cuprinde tot mai multe zone. Cel mai rău va fi în Lunca Dunării. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi alerte de cod portocaliu şi galben de furtuni şi caniculă. Specialiştii spun că astăzi, 13 iulie, vom avea parte de cea mai călduroasă zi.

Astfel, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică intră în vigoare azi la 15.00 și va fi valabil până vineri dimineață la ora 08.00. În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70-90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp).

De asemenea, un cod galben de instabilitate atmosferică, pentru următoarele 24 de ore va afecta cea mai mare parte a țării. Conform ANM, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 30-.40 l/mp).

Sud-estul țării, pârjolit de căldură

Totodată, meteorologii au emis un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 grade Celsius. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18-24 grade Celsius. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare. Azi, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica, pentru aceste zone fiind emis un cod portocaliu.

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38-40 grade Celsius, iar minimele se vor situa între 18 și 24 grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Publicitate
banner we radio