Meteo

Cod galben de ploi, vânt şi ninsori viscolite în 15 judeţe, începând de vineri seară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori viscolite în zona înaltă de munte, valabilă din această seară în 15 judeţe.

Conform prognozei, în intervalul 15 decembrie, ora 18:00 – 16 decembrie, ora 14:00, aria ploilor se va extinde în regiunile vestice, nord-vestice şi parţial în cele centrale, iar vântul va avea temporar intensificări cu rafale de până la 55 – 65 km/h.

Publicitate

Cantităţile de apă vor depăşi local 20 – 25 l/mp şi izolat 30 – 35 l/mp în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi a Carpaţilor Meridionali, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni. În zona montană înaltă va ninge, iar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Botoşani, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.

Meteorologii precizează că intensificări ale vântului se vor semnala şi pe crestele din restul zonelor montane.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM precizează că va actualiza atenţionarea emisă vineri.

Vineri temperaturile cresc şi va fi neobişnuit de cald în toată ţara. În vest şi nord-vest continua să plouă; în rest găsim vreme bună şi condiţii de ceaţă dimineaţa.

Vântul va sufla cu putere pe crestele montane, dar se va înteţi şi în vestul, centrul şi estul ţării. Vom avea maxime foarte ridicate pentru această dată, cuprinse între 6 şi 17 grade. Dobrogea şi Bărăganul. Aici găsim vreme frumoasă şi temperaturi ridicate pentru luna decembrie. În Moldova sudică şi în nordul Munteniei se încălzeşte uşor. Nu sunt anunţate ploi, norii vor fi rari pe timpul zilei însă până la ora 9 este cod galben de ceaţă densă pentru judeţele Galaţi, Vaslui, Vrancea şi Iaşi. Vântul va avea unele porniri iar maximele termice ajung până la 13 grade.

În nordul Moldovei şi în Bucovina se anunţă o zi plăcută cu soare şi un vânt mai activ. Temperaturile în creştere faţă de ziua trecută, ajung până la 13 grade Celsius. În schimb în nordul Transilvaniei şi în Maramureş se anunţă înnorări şi ploi în mai multe reprize. Se pot strânge cantităţi de apă de 30 l/mp în zona Maramureşului dar şi în Carpaţii Orientali. Vântul va avea intensificări, temperaturile vor creşte şi vor ajunge până la 11 grade Celsius. În ţinuturile vestice găsim vreme urâtă şi ploi. Cantităţi mai mari de apă se vor aduna în Crisana, Banat şi în Munţi Apuseni. Vântul se va înteţi şi cel mai tare va suflă la munte la alitudini mari unde vor fi şi lapoviţe şi ninsori. Se încălzeşte cu 6-7 grade faţă de ieri.

În centrul României găsim vreme destul de bună şi temperaturi ridicate pentru luna decembrie. Ploile pot să apară doar izolat şi la munte pe creste pot fi şi lapoviţe şi ninsori. Vântul va avea intensificări iar pe crestele montane rafalele de vânt vor depăşi 60-70 km/h.

În sud-vestul ţării, se anunţă o zi plăcută cu soare după ce se risipeşte ceata matinală. Vântul se va înteţi mai ales în zonele de munte iar maximele termice urca până la 12 grade Celsius. Şi în ţinuturile sudice avem vreme frumoasă însă dimineaţa sunt condiţii de ceaţă. Temperaturile se menţine ridicate pentru luna decembrie cu valori de până la 14 grade Celsius.

În Bucureşti avem vreme de primăvară încă vreo două zile. În această dimineaţă sunt ceva condiţii de ceaţă; apoi apare soarele şi maximă urca până la 13 grade.

La munte se încălzeşte; dar în masivele vestice şi nord-vestice o să plouă destul de mult. Pe creste vor fi ninsori şi lapoviţă, iar vântul va sufla tare, cu 70…80 Km/h. În masivele Bucegi şi Făgăraş la peste 1800m altitudine, este risc însemnat de avalanşa până mâine seară.

Sâmbătă, în vest şi în nord temperaturile scad; în celelalte zone va fi în continuare mult mai cald decât în mod normal. Va ploua în jumătatea vestică a ţării; iar în răsărit va fi timp frumos. Seara şi noaptea vin ploi mai serioase în sud, în est şi prin centru.

Duminică se răceşte peste tot. Vom avea atmosferă închisă, cu precipitaţii în sud, în est şi centru: vor fi ninsori la munte şi în Transilvania; lapoviţă prin Oltenia, Muntenia şi Moldova şi ploi în Dobrogea. Vântul va sufla mai tare în est, sud-est şi la munte.

Luni temperaturile coboară spre valori normale pentru această perioadă. Apare trecător soarele iar în jumătatea sudică se anunţă precipitaţii sporadice, îndeosebi sub formă de ninsoare.

 

Publicitate
banner we radio