Meteo, Ştiri locale

Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii pentru aproape toată ţara. Prognoza pentru weekend

Treizeci şi două de judeţe sunt sub o avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină, vineri, începând cu ora 6.00 şi până la ora 23.00. De asemenea, pentru râuri din 16 judeţe va fi în vigoare o avertizare de inundaţii, până sâmbătă, la ora 10.00.

Conform avertizării cod galben emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pe parcursul zilei de vineri vor fi averse torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia, în cea mai mare parte a Moldovei şi în nordul Munteniei. Avertizarea vizează 32 de judeţe.

În intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40- 50 l/mp.

De asemenea, de vineri de la ora 16.00 şi până sâmbătă la ora 10.00 va fi în vigoare o informare meteorologică. În acest interval, în Muntenia, Dobrogea şi în sud-estul Moldovei vor fi perioade scurte de timp în care local instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă de peste 25-35 l/mp.

Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă va continua să plouă local însemnat cantitativ şi în centrul şi în nord-estul ţării.

În plus, hidrologii au emis o atenţionare potrivit căreia, până sâmbătă la ora 10.00, este cod galben de inundaţii în bazine hidrografice din 16 judeţe – Maramureş, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Sibiu, Covasna, Braşov, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Vrancea şi Galaţi.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

SAMBATA. Valorile termice – în scădere semnificativă faţă de intervalul anterior în regiunile extracarpatice- vor caracteriza la scara întregii ţări o vreme răcoroasă, iar în nord şi nord-est chiar rece pentru această dată din an. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare ziua când local în nord şi în centru şi pe arii restrânse în est şi sud-est va ploua; izolat se vor cumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, mai ales ziua, cu viteze mai mari la munte, în est şi în sud-est, dar şi în extremitatea sud-vestică. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 24 de grade, cu cele mai scăzute valori în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei; minimele termice vor fi cuprinse între 3…4 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 14 grade pe litoral. Spre dimineaţă se va semnala izolat ceaţă.

DUMINICA. Deşi valorile termice vor marca o creştere uşoară faţă de ziua precedentă, încă va fi o vreme răcoroasă mai ales dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe arii restrânse ploi de scurtă durată, în special la munte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 25 de grade, iar cele minime în general între 5 şi 15 grade. Dimineaţa şi noaptea izolat se va semnala ceaţă.

LUNI – Valorile termice vor continua sã creascã uşor şi se vor apropia de cele normale pentru aceastã perioadã, dar dimineaţa va fi încã rãcoare în majoritatea zonelor, în special în nord şi în centru. Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre searã şi în cursul nopţii, îndeosebi în zona montanã şi în sud-vest, unde pe arii restrânse vor fi averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 28 de grade, iar cele minime între 5 şi 19 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral.

MARTI, MIERCURI si JOI – Vremea va fi rãcoroasã şi va ploua în majoritatea zonelor, local însemnate cantitativ.