Clădirea Muzeului Naţional Secuiesc va fi reabilitată
Consilierii judeţeni s-au reunit miercuri în cadrul unei şedinţe extraordinare şi au aprobat, printre altele, bugetul proiectului de investiţii privind reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc, precum şi modificarea datei limită de depunere a proiectelor pentru finanţări nerambursabile a organizaţiilor societăţii civile.
A fost aprobat bugetul proiectului finanţat din fonduri europene, intitulat Reabilitarea Ansamblului Muzeului Naţional Secuiesc, buget care a fost uşor modificat în urma etapei de evaluare şi selecţie.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a depus acest proiect la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014–2020. În cadrul acestei investiţii va fi reabilitată clădirea principală a muzeului, cele două foste locuinţe ale custozilor, clădiri dintre care una găzduieşte birourile administrative, iar cealaltă funcţionează ca magazie.
„Clădirea muzeului se află într-o stare de degradare avansată, fiind vorba de o clădire monument veche de peste o sută de ani, sunt probleme cu acoperişul, cu instalaţiile electrice, cu instalația de alimentare cu apă și evacuare a apelor uzate, iar sistemul de încălzire este învechit. Proiectul se concentrează, în primul rând, pe rezolvarea acestor probleme” – a explicat Vargha Mihály, directorul muzeului.
În acelaşi timp, se vor efectua lucrări peisagistice în grădina muzeului, va fi modificat parţial traseul pentru vizitarea muzeului, iar sălile de expoziţie vor fi adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Pe viitor se doreşte ca activităţile de pedagogie muzeală să ocupe o pondere semnificativă în total activităţilor, în clădirea administrativă din spatele clădirii principale se vor amenaja spaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea unor activităţi interactive.
„Acest proiect este important pentru CJ Covasna, deoarece Muzeul Naţional Secuiesc este o instituţie simbolică pentru comunitatea noastră. Primul pas ar fi reabilitarea clădirii din fonduri europene, apoi scopul investiţiilor noastre viitoare este acela să transformăm instituţia într-un muzeu modern, corespunzător secolului 21” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 21,8 milioane lei, contribuţia proprie fiind 2%. După evaluarea administrativă, tehnică şi financiară, proiectul a obţinut 87 de puncte.
În cadrul şedinţei extraordinare au fost aprobate două hotărâri suplimentare privind desfăşurarea concursului de proiecte din cadrul programului destinat finanţării de proiecte dezvoltate de către organizaţii neguvernamentale cu servicii sociale, organizaţii de sport şi de tineret şi de către unitățile de cult.
La solicitarea Monitorului Oficial al României, în hotărârile adoptate în acest sens, trebuie să apară data exactă de depunere a proiectelor, respectiv perioada exactă de evaluare a proiectelor. În consecinţă, în cazul organizaţiilor neguvernamentale, al organizaţiilor de sport şi de tineret şi al unităților de cult, data limită pentru depunerea proiectelor este 5 mai 2017, ora 13, documentaţia putând fi depusă personal sau prin poştă. Perioada de evaluare este cuprinsă între 5 mai şi 26 mai, se acceptă proiecte care se derulează în perioada 1 iunie şi 20 decembrie.
După cum se ştie, CJ Covasna a hotărât recent că, din 2017, va majora cu 50 la sută fondurile destinate finanţării nerambursabile. În acest an pentru activităţile sportive s-a alocat suma de 600.000 lei, organizaţiile de tineret vor primi 125.000 lei, iar pentru activităţile culturale a fost alocată suma de 700.000 lei. Pentru unităţile de cult, CJ Covasna a alocat, în 2017, fonduri de trei ori mai mari, în cuantum de 1.500.000 lei.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna