
CJ Covasna va aloca peste 4 milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Baraolt
Spitalul Orășenesc Baraolt va fi reabilitat cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna, valoarea totală a investiției fiind de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, după ce consilierii județeni au votat, joi, asocierea cu Primăria Baraolt.
Lucrările vizează reabilitarea aleilor, parcărilor și instalațiilor exterioare de alimentare cu apă potabilă, reabilitarea canalizării menajere și pluviale, precum și a iluminatului public în incinta Spitalului Orășenesc Baraolt.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat că în ultimul deceniu unitatea medicală s-a dezvoltat, ajungând de la doar 5 medici în anul 2010, fiind la un pas de a fi închisă, la un total de 150 de angajați în prezent, dintre care 20 de medici.
„Spitalul din Baraolt are o istorie interesantă. În 2010, când pe lângă descentralizarea spitalelor din România, Fondul Monetar International (FMI) a făcut o listă cu spitalele care trebuie închise, și s-au închis 275 de spitale din România. Pe listă era și Spitalul din Baraolt (…) La vremea respectivă, Cseke Attila era ministru al Sănătății, și împreună cu el am reușit să aducem argumente în fața FMI și am reușit salvarea spitalului. În 2010 erau 5 medici la Baraolt, am încercat să ajutăm la dezvoltarea spitalului. În 2017, spitalul avea 107 angajați, printre care 7 medici, iar în 2023 spitalul a ajuns să aibă 20 de medici și un total de 150 de angajați, dintre care 130 sunt localnici. Dacă am fi lăsat spitalul să se închidă în 2010, ar fi rămas doar ruine, așa cum au rămas la Vâlcele. Reabilitarea în totalitate a spitalului costă mai mult și asta vizează un program european, noi putem în momentul de față să acordăm un ajutor cu un acord de parteneriat, în primul rând pentru clădirile adiacente și pentru interiorul spitalului”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a explicat că tot din 2010, odată cu salvarea unității medicale, autoritățile județene au reușit să înființeze și un serviciu de ambulanță, în cadrul căruia în prezent lucrează 16 persoane, dar și un centru ISU – SMURD care asigură permanență.
Conform Referatului de aprobare a asocierii între autoritățile județene și cele din orașul Baraolt, căile de comunicații ale spitalului, precum și rețelele de utilități din incinta unității medicale se află într-o stare tehnică degradată și este necesară asigurarea funcționalității tuturor elementelor infrastructurii spitalicești, cu întreruperi minime pentru intervenții.
Lucrările vor presupune, printre altele, reabilitarea aleilor și parcărilor, creșterea capacității complexului rutier, amplasarea unui rezervor metalic circular suprateran, a unei stații de pompare cu 2+1 electropompe și pompă de incendiu, respectiv realizarea unor instalații exterioare de alimentare cu apă. De asemenea, se vor înlocui conductele existente de canalizare cu conducte de canalizare gravitațională și se vor amplasa cămine de inspecție vizitabile, se va construi rețeaua de canalizare pluvială, se vor monta racorduri la burlanele existente și se vor amplasa guri de scurgere și cămine de vizitare prefabricate pentru conductele pluviale.
În ceea ce privește instalațiile electrice exterioare și iluminatul public din incinta spitalului, distribuția energiei va fi reorganizată prin montarea cablajului de distribuție în pământ și demontarea rețelei aeriene, stâlpii vechi de iluminat vor fi înlocuiți și se va realiza un sistem de priză de împământare comun cu sistemul de paratrăsnet. Valoarea totală a investiției se ridică la 4.115.639 lei (cu TVA).
Prezent la ședința ordinară care a avut loc joi la Casa Orășenească de Cultură Baraolt, șeful secției de chirurgie a spitalului a declarat că unitatea medicală își dorește să se ridice la standardele necesare pentru tratarea pacienților.
„În numele spitalului și pacienților din zona Baraolt, mulțumesc pentru ajutorul acordat de către conducerea orașului și a județului. Încercăm să ne ridicăm la standardele pe care trebuie să le îndeplinim pentru pacienții acestei zone”, a spus dr. Botond Lozsádi.
Spitalul Orășenesc Baraolt acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, spitalizare de zi și servicii paraclinice în specialitățile Anestezie şi Terapie Intensivă, Medicină internă, Pediatrie, Chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie, Medicină de laborator, Radiologie-imagistică medicală, și deservește o parte importantă a populației județului Covasna.
(Ioana Ardeleanu)