Ştiri locale

Ciorile decimează culturile de floarea-soarelui din judeţ. Directorul APM Covasna: „Nu va rămâne un gram dacă nu se face ceva”

După seceta care ameninţa să compromită suprafeţele agricole, acum ciorile decimează culturile de floarea-soarelui şi porumb din judeţul Covasna. Păsările înfometate au luat cu asalt terenurile din zona localităţilor Ozun, Sântionlunca, Ilieni, Chichiş şi Reci, unde există în total peste 1.000 de hectare de floarea-soarelui – producţie record comparativ cu cea din anii trecuţi, şi având în vedere climatul nu tocmai prielnic pentru aceste culturi.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, se teme că dacă nu vor fi luate rapid măsuri, se va alege praful de munca agricultorilor, iar preţurile vor exploda dacă nu va mai exista producţie.

Publicitate

„Ciorile fac ravagii în culturile de floarea-soarelui şi porumb, dar mai ales la floarea-soarelui, şi nu va rămâne un gram dacă nu se face ceva. Probleme au mai fost, dar nu aşa de mari. Anul acesta s-au cultivat 1.000 de hectare, faţă de 300 anul trecut, şi era o producţie frumoasă, pentru că la noi a mai plouat, dar dacă o decimează ciorile… Eu ştiu că perioada de împuşcare la ciori era din august până în martie-aprilie când cuibăresc ele, pentru că nu poţi să le omori atunci când au pui, să rămână puii orfani. Cioara nu a făcut probleme până acum, dar strică destul de mult, cel puţin din ce am văzut sâmbăta trecută, pe două lanuri de floarea-soarelui era negru – negru”, ne-a spus directorul APM Covasna.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Agricole Covasna, ing. Kozma Béla, susţine că problemele nu sunt pe atât de mari precum par, nefiind deocamdată înregistrate sesizări din partea femierilor. Până să stabilească la cât se ridică pagubele, agricultorii pot apela la sprijinul asociaţiilor de vânătoare, care pot interveni pentru alungarea păsărilor.

„Nu sunt aşa probleme mari, fermierii nu au sesizat. Noi ca instituţii – Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Direcţia Agricolă – ştim că sunt asemenea fenomene, dar încă nu am fost sesizaţi despre astfel de lucruri deşi am discutat cu fermierii. Deci deocamdată nu sunt probleme mari. Au fost prin localităţile Ozun, Sântionlunca, Ilieni, Chichiş, prin zona Reci, deci cum ieşim spre Covasna de la Câmpul Frumos spre Braşov, în zona aia sunt peste 1.000 de hectare de floarea-soarelui care arată foarte bine, excelent având în vedere că în judeţul Covasna nu era cultura preferată a fermierilor din cauza condiţiilor climatice (…) Fermierii trebuie să ia legătura cu asociaţiile de vânători de care aparţine fondul de vânătoare, iar ele vor organiza acţiuni de gonire a ciorilor, aşa se poate proceda, asociaţiile au posibilitatea de a lua măsuri”, a explicat şeful Direcţiei Agricole Covasna.

Ciorile sunt păsări aflate sub protecţia legii şi nu au dăunători naturali, astfel că s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio