Ştiri locale

Cine distribuie cornul, laptele și mărul în școlile covăsnene și ce fel de gustări primesc elevii?

După o serie de blocaje birocratice și cu o întârziere de aproape 4 luni, elevii covăsneni au început să primească în urmă cu două săptămâni gustările oferite de Guvern în cadrul programului „Cornul, laptele și mărul”, și chiar și așa, nu pe toate în același timp.

Spre exemplu, distribuirea cornurilor a început în data de 10 ianuarie, iar două zile mai târziu au început să fie distribuite merele și biscuiții, în timp ce laptele UHT a ajuns pe băncile școlilor din județ abia în data de 17 ianuarie.

Publicitate

Conform contractelor încheiate cu firmele de aprovizionare şi distribuție a produselor, pe parcursul unei săptămâni, un preșcolar /elev din județul Covasna primește gratuit două porții de mere a câte 100 gr., 3 porții de lapte UHT a câte 200 ml, respectiv 5 porții de produse de panificație a câte 80 gr. fiecare (3 porții de corn și 2 porții de biscuiți uscați).

Corn și biscuiți din făină dietetică și lapte cu 1,8% grăsime

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, porția de mere trebuie să fie însoțită de o porție de biscuiți, iar porția de lapte este însoțită de un corn. Valoarea totală a celor trei contracte încheiate cu distribuitorii depășește 5,7 milioane de lei, produsele fiind furnizate de S.C. Pan Abacs SRL (corn, biscuiți uscați și mere) și S.C. AGRO PAN STAR SRL (lapte UHT).

„Se vor distribui: corn ambalat, din făină integrală/dietetică, care poate conține adaos de zaharuri şi grăsimi, (…) biscuiți uscați, ambalați din făină integrală/dietetică care pot conține adaos de zaharuri şi grăsimi, cu încadrarea in limitele prevăzute în anexa nr.1 la Ordinul ministrului sănătății; lapte UHT ambalat, fără adaos de lapte praf, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao, fără adaos de grăsimi vegetale. Porția de lapte distribuită va avea un conținut de minimum 3,2% proteine și de minimum 1,8% grăsime, fiind de 200 ml (…) La cererea motivată a părinților, preşcolarii și elevii care suferă de intoleranță la gluten, lactoză, sau la orice ingredient, compus sau produs distribuit, vor beneficia de produse adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice stabilite de H.G. 640/2017”, se arată pe site-ul IȘJ Covasna.

Aceeași sursă precizează că în cadrul programului pentru școli al României, doar laptele UHT şi merele sunt produsele subvenționate de Uniunea Europeană, ca urmare, Consiliul Județean Covasna a solicitat un sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, pentru furnizarea merelor şi a laptelui UHT în unitățile de învățământ covăsnene.

Concursuri și activități educative legate de consumul de fructe, legume și lapte

Conform legislației, pe lângă gustările distribuite în școli, autoritățile județene au obligația de a implementa o măsură educativă pentru legume, fructe şi lapte. Astfel, potrivit unei hotărâri a Consiliul Județean Covasna, la nivelul unităților de învățământ din județ se vor organiza  concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, lapte și produse lactate, inclusiv de degustare de fructe, legume proaspete, miere şi alte produse lactate care nu se distribuie în școli. De asemenea, vor fi organizate activități de grădinărit la nivelul şcolilor, zile tematice dedicate consumului de fructe, legume şi lapte, sau de activități educative practice, extracuriculare şi extrascolare.

În total, 22.315 copii de grădiniță și clasele primare din județul Covasna beneficiază în acest an de programul național „Cornul, laptele și mărul”.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio