Ştiri locale

Cinci spectacole selectate pentru etapa finală a Festivalului-concurs DbutanT

Juriul Festivalului DbutanT, organizat de Teatrul “Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe şi Teatrul de Stat din Constanţa (TSC), a selectat cele cinci spectacole care vor intra în etapa a doua a competiţiei, au anunţat, luni, reprezentanţii celor două instituţii.

Potrivit acestora, în cadrul secţiunii “Spectacole în competiţie”, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 17-22 octombrie, vor fi prezentate spectacolele “Black Box” scenografia Cosmin Stancu, “Lacrimile amare ale Petrei von Kant” în scenografia lui Theodor Niculae, “Brainstorm”, scenografia Ana Maria Mănăilă, “Lecţii despre iubire şi creier”, scenografia Ştefana Chelaru şi “Cum mi-am îngropat fratele în asflat”, scenografia Daria Nicu, selecţia fiind făcută pe baza înregistrărilor video trimise de concurenţi.

Publicitate

Ediţia a VII-a a Festivalului-concurs DbutanT se adresează scenografilor aflaţi la început de drum, iar la aceasta s-au putut înscrie scenografi, arhitecţi şi designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021. Festivalul se desfăşoară în două etape, între 19-24 septembrie la Constanţa şi între 17 şi 23 octombrie la Sfântu Gheorghe.

“Prima etapă a concursului, DbutanT International Program in Scenography, s-a încheiat sâmbătă, 24 septembrie. Participanţii selectaţi pentru etapa respectivă au lucrat la Constanţa sub îndrumarea unor personalităţi în domeniu, cum sunt: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Pawel Dobrzycki (PL) şi Helmut Sturmer (DE, RO). Creaţiile realizate în timpul programului sunt extrem de interesante şi de surprinzătoare. Ele vor fi documentate şi expuse integral sau parţial, însoţite de video, fotografii, schiţe şi machete, într-o expoziţie de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-22 octombrie) şi la Bucureşti, în cadrul Climate Change Summit, Teatrul Odeon (4 şi 5 octombrie), precum şi într-o expoziţie găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie)” , se arată într-un comunicat de presă.

Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câştigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe şi un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanţa, se mai arată în comunicat.

Organizatorii au precizat că “DbutanT” este singurul festival de teatru din ţară care se adresează artiştilor debutanţi, iar fiecare ediţie este dedicată unei categorii artistice.

“Ediţia I a fost dedicată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografilor, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, a cincea actorilor, iar cea de-a şasea regizorilor. Într-un ciclu prestabilit, ediţia 2022 readuce în atenţia juriului scenografii debutanţi. Conceptul gândit de organizatori la iniţierea acestui program, structurat în proiecte anuale, are la bază tocmai această ciclicitate, astfel că în ediţiile viitoare categoriile artistice sunt reluate în aceeaşi ordine, fiind dedicate noilor generaţii de absolvenţi de facultate, master sau studii doctorale”, a menţionat managerul Teatrului “Andrei Mureşanu”, Anna Maria Popa.

Festivalul-Concurs DbutanT este organizat cu sprijinul AFCN, al autorităţilor locale, precum şi al mai multor parteneri.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio