Ştiri locale

Cinci școli din Sfântu Gheorghe, cu risc ridicat de abandon în rândul elevilor, vor primi finanțări de câte 200.000 de euro

Cinci unități de învățământ din Sfântu Gheorghe, dintre care trei din zonele urbane marginalizate, care au risc mediu și ridicat de abandon școlar în rândul elevilor, vor beneficia de granturi de până la 200.000 de euro fiecare, în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar inițiat de Ministerul Educației.

Școlile Generale „Néri Szent Fülöp” din cartierul Őrkő, „Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului și extensia Şcolii Generale „Ady Endre” din Câmpul Frumos, respectiv Școala Gimnazială „Nicolae Colan” și Liceul de Arte „Plugor Sándor”, în care învață în total 748 de elevi de clase primare și gimnaziu, au fost declarate eligibile în luna ianuarie a acestui an, în cadrul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Publicitate

„În ședința de Guvern din 30 decembrie 2021 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat, de nivel primar și gimnazial, cu prioritate de intervenție ridicată. Printre aceste unități de învățământ se află și 5 școli din Sfântu Gheorghe, dintre care trei din zonele urbane marginalizate identificate prin Strategia de Dezvoltare Locală plasată sub responsabilitatea comunității Municipiului”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Asociației GAL Sepsi.

Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și de gradul de marginalizare a localității, iar programul va fi implementat pe o durată de 3 ani.

Până la finalul lunii martie, 750 din cele circa 2.500 de școli din țară declarate eligibile vor beneficia de finanțare. Sumele vor fi utilizate pentru organizarea de cursuri remediale, activități de tip școală după școală, asigurarea consilierilor și mediatorilor școlari în comunitățile roma, orientare școlară, cursuri de educație parentală, metode de predare pentru elevii cu nevoi educaționale speciale, sprijin pentru concursuri școlare și orice alte activități adaptate elevilor din grupurile vulnerabile.

„Obiectivele generale ale Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar sunt creșterea autonomiei și a capacității unităților de învățământ în utilizarea resurselor, respectiv monitorizarea elevilor cu risc de abandon și părăsire timpurie a școlii; sprijinirea unităților de învățământ în colectarea de date relevante, realizarea planurilor de activități individualizate și formare”, se mai arată în comunicatul Asociației GAL Sepsi.

În cadrul programului se vor putea achiziționa și echipamente sportive, echipamente IT, software, birotică, abonamente de internet, abonamente la platforme educaționale, kituri științifice și alte lucruri care le lipsesc în prezent elevilor, și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala.

Conform listei publicate de Ministerul Educației (AICI), în județul Covasna au fost declarate eligibile 47 de școli în care învață 5.861 de elevi de clase primare și gimnaziu. Dintre acestea, 28 au prioritate ridicată, iar restul de 19 au prioritate medie pentru a accesa granturi pentru programe remediale, de after school sau pentru formarea cadrelor didactice, respectiv pentru diferite investiții.

Dintre cele cu prioritate ridicată, 21 sunt în mediul rural, iar dintre cele cu prioritate medie, 15 sunt în mediul rural.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio