Ştiri locale

Cinci medici de familie au răspuns anunţului postat pe Facebook de primarul din Micfalău

Cinci medici de familie, toți din afara județului Covasna, s-au arătat interesați în ultimele zile de postul pe care Primăria Micfalău „l-a scos la concurs” pe Facebook în urmă cu aproape două săptămâni. Anunțul a fost distribuit în câteva zile de peste 5.300 de ori.

Într-un interviu la We Radio Sfântu Gheorghe, primarul Demeter Ferenc ne-a declarat că nu se aștepta ca postarea să se viralizeze atât de repede, și ne-a povestit cum a ajuns să ceară ajutor pe pagina de socializare.

Publicitate

Click AICI ca să vezi VIDEO cu interviul de la We Radio cu primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc.

„Chiar am fost disperat în momentul când am scris anunţul, deşi nu este în fişa postului unui primar să caute medici de familie, dar am văzut suferinţa oamenilor şi de aceea am cerut ajutor. Ultimul medic de familie, dr. Kicsi-Mátyus János, a ieşit la pensie acum 5 ani, dar din cauza crizei medicilor de familie a mai rămas în comună. Birocraţia la medici este atât de mare încât parcă ar fi secretare, iar el nu a mai rezistat fizic, era epuizat. Consulta pacienţi până la ora 12, după care 4 ore completa hârtii, ceea ce nu mi se pare normal. De când am pus anunţul am fost sunat de foarte mulţi medici de familie, care mi-au dat sfaturi cum să îmbunătăţesc anunţul, la ce detalii să fiu atent. Nu e suficient să spunem că cele două comune au 2.800 de locuitori, este foarte important să menţionăm câţi dintre locuitori sunt asiguraţi, pentru că totul se finanţează în funcţie de consultaţii”, ne-a explicat primarul.

Cale lungă până la angajare

Potrivit acestuia, printre cei care s-au interesat până la ora actuală de postul rămas vacant se numără doi medici de familie din străinătate, dar și un altul din București. Acesta din urmă a și vizitat zilele trecute comuna, însă primarul spune că până să poată fi făcută o angajare mai este cale lungă.

„Nici nu am crezut că putem angaja imediat, pentru că angajarea se face printr-un contract cu CAS, deci e o cale mai lungă. Sunt interesaţi cinci medici, un doctor din Bucureşti a fost deja în vizită în comună, mai sunt în discuţii cu două doamne doctor din alte judeţe, şi două persoane din străinătate. Le-am trimis poze, detalii, dar momentan nu este nimic concret. Sunt foarte multe întrebări şi mi-am dat seama ulterior că toate sunt reale. Se întreabă în ce stare este dispensarul, dacă oamenii vor reveni la medicul din comună. Trebuie menţionat că un medic de familie primeşte timp de 6 luni o bursă de la stat, până când îşi reface clientela, până când pacienţii se reîntorc, deci are asigurat un venit. Sunt foarte multe întrebări, trebuie să mai discutăm şi personal”, ne-a mai declarat Demeter Ferenc.

„Un doctor mi-a spus că primeşte 12 lei pentru o consultaţie. Eu îi plătesc frizerului 20 de lei să mă tundă”

Edilul este de părere că lipsa medicilor de familie din comune nu face altceva decât să greveze mai mult bugetul statului, prin faptul că locuitorii ajung să apeleze la ambulanță pentru orice afecțiune: „În această săptămână mi-am dat seama că sistemul e făcut ca tinerii să nu fie atraşi. În 2017 nu a făcut nimeni rezidenţiat în România, în medicina familiei, şi gândiţi-vă ce costuri înseamnă această problemă pentru statul român. Acum, în comunele unde nu este medic de familie oamenii apelează la urgenţă, nu au ce să facă. Vine ambulanța, îi internează, iar după două zile sunt trimiși acasă, dar asta cât costă comparativ cu un medic de familie? O doamnă doctor mi-a spus că primeşte 12 lei pentru o consultaţie, iar aici, la Sfântu Gheorghe frizerul mă tunde pentru 20 de lei. Nu este normal”, a pus primarul la We Radio.

El a mai precizat că instituția pe care o conduce a depus un proiect la Guvern, prin care solicita sprijin pentru reabilitarea cabinetului medical din comună, însă în lipsa unui ministru al Dezvoltării lucrurile bat pasul pe loc. Cu toate astea, edilul este încrezător că în perioada următoare se vor putea face lucrări importante, Primăria putând să suporte cheltuielile pentru reparațiile importante.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio