Ştiri

Chestionar online de evaluare a consumului de alcool. La Urgenţele Spitalului Judeţean a crescut numărul pacienților care au abuzat de alcool

Persoanele cu vârste de peste 18 ani sunt invitate să participe, până la finalul acestei săptămâni,  la un chestionar online pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.

Sondajul face parte dintr-un amplu proiect național de screening pentru evaluarea și prevenirea consumului de alcool, derulat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Publicitate

Aflat la a doua ediție, studiul,  denumit Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, se derulează în perioada 5-11 iulie, pe platforma www.saptamanaaudit.ro, iar completarea celor 10 întrebări se face confidențial.

Pe parcursul acestei săptămâni, o echipă de specialiști din cadrul ALIATsm va oferi utilizatorilor asistență specializată pentru completarea chestionarului și interpretarea punctajului obținut, prin intermediul unui chat box pe platforma www.saptamanaaudit.ro, disponibil zilnic între orele 10:00 – 18:00.

„După o campanie extrem de bine primită în 2019 – Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, când aproximativ 14.000 de români din toată țara și-au evaluat consumul de alcool într-o singură zi – revenim după pandemie cu o nouă acțiune de sănătate publică privind consumul riscant de alcool, într-o manieră mai flexibilă. Anul acesta, pe parcursul unei întregi săptămâni, românii sunt invitați să-și evalueze online consumul propriu de alcool și să afle, în funcție de scorul pe care îl obțin, cât de mare sau cât de mic este riscul asociat consumului lor de alcool. Aceasta este o intervenție parte din programul nostru, ALCOHELP, care este în măsură să-i ajute pe oameni să se cunoască mai bine și să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sănătatea lor”, a explicat directorul științific ALIATsm, medicul prihiatru și psihoterapeut Eugen Hriscu.

Rezultatele analizei celor aproape 14.000 de chestionare AUDIT completate la Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool 2019 au arătat că aproximativ 77% din români au înregistrat un consum cu risc scăzut pentru sănătate, în timp ce 23% aveau un consum de alcool cel puțin riscant pentru sănătate.

Peste 140 de urgențe în județul Covasna, în urma consumului excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra întregului organism, crește riscul de anxietate, depresie și tulburări mintale, slăbește sistemul imunitar, reduce rezistența organismului în fața bolilor infecțioase și crește riscul sindromului de detresă respiratorie – una dintre cele mai severe complicații ale Covid-19.

În primele cinci luni ale acestui an, la Urgențele Spitalului Județean Sfântu Gheorghe au ajuns 176 de pacienți care au abuzat de alcool, comparativ cu perioada similară a anului trecut când numărul urgențelor de acest fel era de 146.

Cel mai vârstnic pacient care s-a prezentat în acest an la Urgențe pe fondul consumului excesiv de alcool avea 79 de ani, iar cel mai tânăr, 21 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio