Ştiri

Charles este noul Rege al Marii Britanii

Primul în linia de succesiune, Charles, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, este noul Rege al Marii Britanii. La cei 73 de ani ai săi, fostul Prinț de Wales este cea mai în vârstă persoană care devine rege din istoria Marii Britanii. După decesul Reginei Elisabeta, tronul a trecut imediat și fără ceremonie la moștenitor, însă Charles trebuie să parcurgă o serie de etape practice și tradiționale pentru a fi încoronat, relatează BBC.

Noul rege va fi cunoscut oficial sub numele de Regele Charles al III-lea.

Publicitate

Deși este moștenitor al tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales. Cu toate acestea, el moștenește imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soția sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.

Va exista, de asemenea, un nou titlu pentru soția lui Charles, al cărei titlu complet va fi Regina Consort – consort fiind termenul folosit pentru soția monarhului.

În primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang înalt, apropiați, funcționari publici de rang înalt, înalți comisari din Commonwealth și din Lordul Primar al Londrei. Regele nu participă în mod tradițional.

O prezență constantă în România ultimilor 20 de ani

Prințul Charles a cumpărat mai multe proprietăți în România, a înființat o fundație și s-a transformat într-un adevărat ambasador al țării noastre în lume.

Într-un film realizat de Charlie Ottley, difuzat în primul an al pandemiei, Prinţul Charles spune că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el „se simte acasă”.

Noul rege al Marii Britanii are nu mai puțin de 10 proprietăți în România, dintre care cea mai cunoscută este cea de la Viscri.

Potrivit Libertatea, proprietățile au fost achiziţionate prin Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, pe care Charles o patronează. Între proprietăţile sale se află Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu; o locuinţă în Viscri, judeţul Braşov; patru în Valea Zălanului, judeţul Covasna şi alte patru în satul Breb din judeţul Maramureş

Fundația Prințului de Wales în România a investit peste un milion de lire sterline în România, potrivit directorului executiv al fundației, Aura Woodward.

Cine este Regele Charles

În vârstă de 73 de ani, Charles a avut o viață tumultoasă, marcată de controversele provocate de divorțul extrem de mediatizat de Diana, supranumită „Prințesa Inimilor”.

Născut la Palatul Buckingham pe 14 noiembrie 1948, Charles este fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a și al prințului Philip, care s-a stins din viață în luna aprilie a anului trecut.

Cu studii terminate la liceul Gordonstoun din nordul Scoției și Colegiul Trinity din cadrul Universității Cambridge, Charles a fost primul moștenitor al familiei regale britanice care a mers la o școală și universitate publică, și nu a luat lecții particulare cu un tutore.

Charles a servit atât în Forțele Aeriene Regale, cât și în Marina Regală a Marii Britanii, obținând o licență de pilot de elicopter. Învestitura sa ca prinț al Țării Galilor, titlul oficial conferit moștenitorilor tronului britanic, a avut loc pe 1 iulie 1969 la Castelul Caernarfon din Țara Galilor.

După ce a părăsit forțele armate, Charles a fondat „Trustul Prințului” în 1976, o organizație caritabilă cu misiunea de a ajuta tinerii dezavantajați din Regatul Unit. Organizația a ajutat de-a lungul anilor peste 870.000 de persoane să își găsească locuri de muncă, să urmeze studii sau să se reconvertească profesional.

Pe 29 iulie 1981, Charles s-a căsătorit cu Diana Spencer la Catedrala St. Paul, iar cei doi au avut doi copii: pe William, născut în 1982, și pe Henry (cunoscut ca Harry), născut doi ani mai târziu.

Cuplul a divorțat în august 1996 după ani de probleme care au ținut prima pagină a tabloidelor britanice. Prințesa Diana a murit la Paris pe 31 august 1997, într-un accident de mașină. Evenimentul a declanșat un val de durere în Regatul Unit și țările Commonwealth-ului britanic, opinia publică întorcându-se puternic împotriva prințului Charles.

În 2005, la 8 ani de la moartea tragică a Dianei, Charles s-a căsătorit cu Camilla Parker-Bowles, devenind astfel primul membru al familiei regale care s-a căsătorit civil, și nu religios. În urma căsătoriei, Camilla a primit titlul de ducesă de Cornwall.

Anul acesta, cu ocazia jubileului de platină, Regina Elisabeta a II-a și-a exprimat „dorința sinceră” ca soția lui Charles, „Camilla, să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.

 

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio