Ştiri locale

Ceremonie de sfinţire a bucatelor de Paştele catolic, în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe

O ceremonie religioasă de binecuvântare a bucatelor pregătite pentru sărbătoarea Paştelui catolic va avea loc duminică, în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, la aceasta fiind aşteptate, ca şi anul trecut, câteva sute de persoane.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ora de început a ceremoniei de duminică dimineaţă a fost stabilită la 7:30 şi a invitat localnicii să participe în număr cât mai mare, indiferent de confesiune.

Publicitate

“Şi anul acesta va avea loc sfinţirea bucatelor în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe. În Duminica Paştelui Catolic, pe 9 aprilie, la ora 7,30, toată lumea, indiferent de confesiune, este invitată să vină în Piaţa Centrală cu alimentele în coşuri, pentru a fi sfinţite de către preoţi înainte de a fi aşezate pe mesele festive. Haideţi să creăm o tradiţie, să fim cât mai mulţi”, a scris Antal Arpad pe reţeaua de socializare.

Anul trecut a avut loc prima ceremonie de acest fel organizată în aer liber în municipiul Sfântu Gheorghe. În municipiul Miercurea Ciuc din judeţul Harghita, acest obicei datează din anul 2001, când episcopul Tamas Jozsef a avut iniţiativa de a binecuvânta bucatele de Paşti în centrul oraşului, întrucât bisericile deveniseră neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi veniţi la slujba de Înviere.

Conform tradiţiei, în fiecare an participanţii aduc coşuri împletite, acoperite cu ştergare şi împodobite cu flori, în care pun ouă roşii, vin, cozonaci şi alte preparate, iar după slujbă preoţii trec printre rândurile de oameni şi sfinţesc bucatele pregătite de fiecare familie pentru masa de Paşti.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio