Ştiri locale

Ceremonial dedicat Zilei Veteranilor de Război, vineri, la Sfântu Gheorghe

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată și în acest an la Sfântu Gheorghe printr-un ceremonial care va fi organizat vineri, începând cu ora 11:00, la Monumentul Ostașului Român. Conducerea Garnizoanei Sfântu Gheorghe a transmis că evenimentul va fi unul simplu, fără trupe, iar traficul rutier în zonă nu va fi afectat.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în urmă cu 15 ani, prin hotărâre de guvern, fiind marcată anual pe 29 aprilie, pentru a aduce recunoștință veteranilor de război.

Titlul de veteran de război a fost introdus în anul 1902 de către regele Carol I, prin Înalt Decret, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878).

Titlul era introdus la 25 de ani de la decretarea mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României, în care s-au sacrificat 10.000 din cei aproape 59.000 de ostaşi care au format Armata de Operaţii.

Înaltul Decret Regal prevedea că fiecărui ostaș i se va asigura „liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă” și i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare.

Tot pentru a marca acest eveniment, miercuri, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat la activitatea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război din România și din Republica Moldova, care a avut loc la Palatul Cercului Militar Național din București.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, distribuirea pachetelor către cei 1.748 de veterani de război și cele 43 de văduve de război de pe teritoriul României, respectiv pentru cei patru veterani din Republica Moldova, a avut loc în perioada 26-28 aprilie, prin unităţile militare din țară și cu sprijinul voluntarilor, membrilor unor asociații și fundații nonguvernamentale de profil.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio