Ştiri

Cercetatorii au creat, din greseala, o noua culoare! Cum arata si cum se numeste

Contine rosu si galben si verde si se numeste … YInMn Blue. Aceasta este denumirea greu de pronuntat a noii culori inventata printr-un accident de catre o echipa de chimisti de la Universitatea din Oregon.

Iata cum arata

Publicitate

\"\"

Probabil simtiti o usoara dezamagire, nu? Pentru ca va asteptati sa fie ceva total diferit de orice culoare vazuta pana acum. Insa YInMn Blue are toate sansele sa devina ceva cu adevarat major.

Culoarea creata in timpul unui experiment cu oxid de mangan pentru a crea noi materiale care pot fi folosite in aplicatii electronice. Denumirea vine de la cele 3 elemente care o alcatuiesc (Yttrium, Indium and Manganese), acest tip de albastru este unul dintre cele mai vibrante create vreodata, fiind extrem de durabil si stabil datorita structurii unice. Nu dispare atunci cand este combinat cu apa sau uleiul.

Datorita faptului ca nu contine ingrediente toxice si ca are abilitatea de a reflecta lumina infrarosie (care are neplacutul obicei sa incalzeasca lucrurile), acest albastru YInMn poate fi folosit in curand pe acoperisul cladirilor pentru a ajuta la reducerea incalzirii nedorite. Astfel, poate deveni \”un candidat pentru energia eficienta\” conform spuselor lui Mas Subramanian de la Colegiul de Stiinta OSU.

(yoda.ro)

Publicitate
Publicitate
banner we radio