Info Trafic, Ştiri locale, Video

VIDEO. Primarul Antal Árpád: „În mod optimist, centura ocolitoare a municipiului va fi finalizată în 2022”

Lucrările de execuţie a centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe ar putea începe cel mai devreme în 2020 şi s-ar putea încheia, în cel mai optimist caz, la finele anului 2022, a declarat primarul Antal Arpad.

Acesta a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că primii paşi pentru realizarea acestui proiect au fost deja făcuţi, fiind semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Vestea bună, contractul pe studiul de fezabilitate a fost încheiat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). O firmă de proiectare din Bucureşti a câştigat licitaţia. Vom avea în perioada următoare cel puţin lunar, poate şi mai des, şedinţe de lucru în care vom pregăti toate documentaţiile. Termenul, conform contractului, este de 12 luni, începând cu mai anul acesta, pentru predarea studiului de fezabilitate, urmând ca după aceea să se facă, tot de către CNAIR, licitaţie pentru proiectare şi execuţie. În mod normal şi optimist, practic, eu cred că în primăvara anului 2020 ar putea începe lucrările, asta e în mod optimist, pentru că trebuie avizate de către o comisie tehnică interministerială, în bugetul de stat trebuie alocate sume pentru exproprieri şi aşa mai departe. Dar eu sunt optimist şi, practic, fiind din bani europeni, în mod normal, până pe 31 decembrie 2022, ar trebui finalizată lucrarea”, a declarat primarul Antal Arpad.

Edilul a subliniat că „nu ar trebui să apară probleme cu exproprierile, deoarece legislaţia e destul de clară”.

„Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care pot fi vizate, sunt vreo 13, să vedem de la situri arheologice până la Gaz, Electrica, STS, ANIF, flora, faună etc., să vedem toate problemele şi dacă există vreuna să găsim soluţii în timp util”, a menţionat Antal.

Reprezentanţii CNAIR au anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că viitoarea centură ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe va avea o lungime de aproximativ 8 kilometri.

Contractul pentru prestarea serviciilor de „Elaborare SF, PAC și obținerea Autorizației de Construire pentru Varianta de Ocolire a Municipiului Sfântu Gheorghe”, în valoare de 1.088.044 lei fără TVA, a fost semnat pe data de 7 mai a.c. şi prevede o durată de execuţie de 24 luni, începând cu 21 mai a.c. Astfel, întocmirea studiului de fezabilitate şi obţinerea certificatului de urbanism, avizelor şi acordurilor vor dura, conform estimărilor, 12 luni, avizarea şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici, emiterea Hotărârii de Guvern pentru exproprieri şi a Deciziei de Expropriere, 10 luni, iar realizarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire şi obţinerea autorizaţiei de construire, 2 luni de la ordinul de începere.

„Conform estimărilor preliminare, viitoarea ocolitoare va avea o lungime de aproximativ 8 km, la standard de drum naţional (cu câte o bandă pe sens) şi construcţia unui număr estimativ de 6 poduri/pasaje, însă lungimea traseului şi numărul de lucrări de artă se va stabili după vizita pe teren şi identificarea finală a traseului”, se arată în comunicat.

Centura ar urma să pornească din DN 12, dinspre Braşov, şi să reintre pe acest drum în partea de nord, spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.

Conform documentului citat, viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de călătorie de tranzit prin municipiul Sfântu Gheorghe, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru bunuri şi călători, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.

(Agerpres)