Ştiri locale

Centrul ecvestru de lângă Sfântu Gheorghe va avea un manej acoperit

Un manej acoperit pentru practicarea echitaţiei va fi construit în incinta Centrului ecvestru din apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, consilierii locali, întruniţi joi în şedinţă ordinară, dându-şi acordul asupra studiului de fezabilitate necesar realizării investiţiei.

Conducerea Asociaţiei Vadon, care administrează Centrul ecvestru, a precizat că a obţinut o finanţare în valoare de 14 milioane de forinţi, echivalentul a circa 45.000 de euro, din partea Guvernului Ungariei, prin intermediul Fundaţiei Bethlen Gabor, pentru construirea acestui manej, suma urmând să fie acordată în două tranşe egale.

Publicitate

Prima tranşă a fost folosită pentru realizarea studiului de fezabilitate a acestui manej, care va avea o suprafaţă de 20×20 de metri, cu posibilitate de extindere, precum şi o tribună.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a menţionat că investiţia totală se cifrează la aproape 890.000 de lei, fără TVA, iar diferenţa va fi acoperită din bugetul local.

Potrivit acesteia, Centrul de echitaţie construit în anul 2015 de către de Primăria Sfântu Gheorghe, pe un teren de aproape patru hectare aflat pe dealul Benedek, la ieşirea din municipiu spre localitatea Vâlcele, se bucură de un foarte mare succes, dovadă numărul mare de persoane care îl vizitează şi care practică acest sport.

Directorul executiv al Asociaţiei Vadon, Demeter Janos, a declarat că baza dispune de 12 cai pentru antrenamente şi oferă condiţii excelente pentru cei care vor să înveţe să călărească.

Acesta a explicat că manejul acoperit ar crea condiţii pentru practicarea echitaţiei în toate anotimpurile, nu doar patru-cinci luni pe an, prin urmare, ar avea o mai mare eficienţă atât din punctul de vedere al performanţelor sportive, cât şi al celor economico-financiare.

Intenţia autorităţilor locale este de a-l extinde pentru a putea găzdui, pe viitor, atât competiţii naţionale, cât şi internaţionale.

„Sporturile ecvestre au un mare viitor. Dar ţelul nostru suprem este să punem copiii în contact cu caii, să înveţe să aibă grijă de animale, să fie apropiaţi de acestea. Este foarte important acest lucru, mai ales în lumea modernă în care trăim, în care suntem mai apropiaţi de calculator decât de natură. Acest manej acoperit va crea posibilitatea să avem activitate în toate cele patru anotimpuri şi atunci vom avea alte perspective. Va trebui să mărim şi numărul de cai, ideal ar fi să avem 20”, a declarat Demeter Janos.

În judeţul Covasna există numeroase centre de echitaţie, la Arcuş, Mereni, Întorsura Buzăului şi Valea Crişului, iar vara aceasta, în localitatea Olteni, a fost inaugurat un teren de concurs pentru atelaje, cu o suprafaţă de peste cinci hectare, care corespunde standardelor internaţionale.

(Agerpres)

 

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio