Ştiri locale

Centrul de Transfuzii Sanguine Sfântu Gheorghe: „Este o aberaţie că ar fi pericol de transmitere COVID-19 la donarea de sânge!”

Donatorii de sânge nu sunt în pericol de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2, subliniază conducerea Centrului judeţean de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin, care a precizat că încă de la începutul pandemiei instituţia pe care o conduce a luat toate măsurile pentru protejarea donatorilor şi a personalului care lucrează în cadrul Centrului.

Precizarea vine după ce în spaţiul public au circulat în ultima perioadă zvonuri legate de faptul că donatorii de sânge nu sunt în sigurnaţă şi se pot îmbolnăvi de COVID-19.

Publicitate

„Am auzit tot felul de idei că ar fi periculos să se vină la donarea de sânge pentru că e pericol de transmitere COVID-19. Nici pomeneală! La noi regulile sunt foarte stricte, nici în vârful trecut al pandemiei nu s-a întâmplat nimic, se intră perfect igienizat, se poartă mască de protecţie în interior, nu există astfel de pericol. Este total absurd. A început să mai scadă puţin numărul donatorilor pentru că oamenii aud tot felul de zvonuri şi, din păcate, se iau după ele. Nu am avut niciun caz de contaminare nici data trecută, când isteria era chiar mai mare decât acum, şi evident nu vom avea nici acum pentru că donatorii respectă regulile: au dezinfectant pentru mâini la intrarare, au botoşei, tot ce este nevoie. Am introdus dispozitive de dezinfectat direct în aer, deci în condiţiile acestea este absolut sigur să se vină la donare”, a subliniat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andrei Rosin.

Mai mult, spune acesta, după ce autorităţile centrale au decis la începutul acestei săptămâni ca unitățile sanitare publice din țară să suspende, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19, în spaţiul public au început să circule zvonuri legate de faptul că spitalele nu au nevoie de sânge, şi deci, nici centrele de transfuzii nu au nevoie de donatori.

„Am mai auzit zvonuri că nici nevoie de sânge nu este, că în spitale nu se operează. Dimpotrivă! Se operează numai urgenţele, şi au nevoie mare de sânge!”, a mai subliniat directorul Centrului de Tranfuzii Sanguine Covasna.

Persoanele care nu au călătorit în ultima lună în afara țării, care nu au luat contact cu persoanele bolnave aflate la izolare sau în carantină, sunt așteptate să doneze sânge la Centrul din Sfântu Gheorghe, strada Banki Donath nr. 15.

Condiţia pentru a putea dona este ca persoanele să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio