Ştiri locale

Centrul de Scufundări de la Dalnic, o nouă finanțare prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor”

Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a câștigat pentru al 5-lea an la rând finanțare în cadrul programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, al cărui scop este reabilitarea psihosocială a copiilor cu afecțiuni cronice, dizabilități, sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

Proiectul „Reechilibrare”, finanțat de Fundația pentru Comunitate,  utilizează metoda TUSMA care facilitează dezvoltarea copiilor cu dizabilități, îmbinând în cadrul ședințelor elemente de meloterapie, hidroterapie și imaginație ghidată.

Publicitate

Beneficiile metodei au fost confirmate de-a lungul timpului prin testele clinice efectuate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

În total, 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale vor primi câte o finanțare de cel mult 25.000 de lei în cadrul acestei ediții, suma totală alocată fiind de 400.000 de lei.

„Vor fi finanțate 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii cu dizabilități, care suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Pentru implementarea acestor proiecte finanțarea acordată este de 400.000 de lei (…) La această ediție, lansată în septembrie 2021, s-au înscris 49 de organizații neguvernamentale care desfășoară proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave. Organizațiile înscrise, dintre care 37 au mai participat și la edițiile precedente ale Programului, provin din 18 județe. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2021 – august 2022”, se arată într-un comunicat al Fundației Pentru Comunitate.

Organizațiile care au obținut finanțare în acest an sunt din București și județele Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Sălaj, Satu Mare și Sibiu, iar lista proiectelor finanțate poate fi accesată AICI.

În cadrul celor 13 ediții ale Programului MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate 246 de proiecte cu suma de 4,5 milioane de lei, peste 13.000 de copii și adolescenți fiind ajutați să își îmbunătățească calitatea vieții.

Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic a fost înfiinţat de scafandrul profesionist Szabó Jenő care, în studenţie, a lucrat o vreme cu celebrul explorator Jacques Yves Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Scafandrul covăsnean s-a implicat în ultimii ani în mai multe proiecte educative pentru copii, printre care „My Lake”, „Regatul apelor”, „Dr. Peștișor– terapeutul copiilor” şi „Şcoala altfel”.

În urmă cu câţiva ani, acesta a înfiinţat și o „şcoală subacvatică” pentru copiii surdo-muţi unde aceştia erau ajutaţi, prin intermediul audiţiilor subacvatice, să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio