Ştiri locale

Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ a fost terminat

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a vizitat, luni, Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ, finalizat printr-un proiect finanţat cu 28 de milioane de euro din fonduri europene, locale şi guvernamentale şi a promis sprijin pentru punerea în funcţiune, într-un timp cât mai scurt, a acestui depozit ecologic care va colecta şi recicla deşeurile menajere din judeţul Covasna.

Graţiela Gavrilescu a menţionat că, potrivit procedurilor, centrul va putea deveni operaţional abia după finalizarea licitaţiei de desemnare a operatorului de salubritate dar, cum acest lucru ar putea dura timp îndelungat, va solicita reprezentanţilor Comisiei Europene o derogare temporară, astfel încât situaţia să fie deblocată cât mai repede iar deşeurile, care în momentul de faţă sunt transportate în judeţul Braşov, ca urmare a închiderii şi ecologizării tuturor rampelor de gunoi din judeţul Covasna, să poată fi gestionate în plan local.

Publicitate

Centrul de management integrat de la Leţ este, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, o „mică uzină” şi va include, printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de epurare şi va rezolva pe termen lung problema miilor de tone de deşeuri care se adună anual în judeţul Covasna. Tamás Sándor a menţionat că acest proiect este unul dintre cele mai importante derulate în ultimii 25 de ani în judeţ, atât din punctul de vedere al impactului, cât şi al fondurilor investite.

Am schimbat complet gestionarea deşeurilor în judeţul Covasna, am închis toate gropile de gunoi din mediul rural în 2010, apoi am ecologizat toate depozitele de gunoi din cele cinci oraşe, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna şi Baraolt şi sperăm ca anul acesta deja să putem avea un operator. Doleanţa noastră este să fie un operator subordonat autorităţilor administraţiilor locale şi nu unul din mediul privat, care se axează pe profit, pentru că aşa putem stabili preţul de colectare la un nivel acceptabil pentru populaţie”, a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, conform Agerpres.

La evenimentul de prezentare a Centrului de management integrat al deşeurilor au mai fost prezenţi, printre alţii, foştii miniştri ai Mediului, Borbely László şi Korodi Attila, care au sprijinit realizarea acestui proiect în timpul mandatelor lor.

\"DSC_8963\"

Publicitate
banner we radio