Ştiri locale

Centrul de evaluare COVID-19 din Sfântu Gheorghe a devenit operaţional. Condiţiile pentru acceptarea pacienţilor

Centrul de evaluare a pacienţilor COVID-19 înfiinţat în incinta Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe a devenit funcţional începând de miercuri. Conducerea unităţii medicale atrage atenţia că vor putea beneficia gratuit de aceste servicii doar pacienţii cu test pozitiv Covid-19 (rapid sau PCR), care au simptome ale bolii şi comorbidităţi, şi care au fost înregistraţi de către medicul de familie în platforma Corona Forms.

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a explicat că medicii de familie vor juca un rol extrem de important, fiind cei care vor decide, după evaluarea fiecărui caz în parte, dacă îi vor trimite sau nu pe pacienţi la centrul de evaluare, pentru investigaţii şi tratamente suplimentare. Tot medicii de familie sunt cei care îi vor programa online, pe site-ul Spitalului Judeţean, pentru prezentarea la centrul de evaluare.

Publicitate

Pacienţii trebuie să aibă asupra lor, pe lângă fişa de evaluare întocmită de medicul de familie, şi cardul de sănătate, iar pentru evitarea răspândirii infecţiilor, conducerea unităţii medicale recomandă ca aceştia să apeleze la Serviciul de Ambulanţă Judeţean pentru a fi aduşi la centrul de evaluare.

„De azi, centrul de evaluare este funcţional, s-au încheiat în acest sens contractele de furnizare a serviciilor cu CAS Covasna, am contractat toate serviciile prevăzute în norme, pe care le putem asigura pacienţilor confirmaţi. Subliniez încă o dată că accesul în acest centru este permis doar pacienților cu test pozitiv, care pot fi identificați în platforma Corona Forms la momentul prezentarii. Asta înseamnă că fie laboratorul care a făcut testarea, fie medicul de familie sau farmaciile au încărcat rezultatul testului pozitiv în platforma centralizată a pacienţilor Covid-19. Vom rezolva posibilitatea programării acestor pacienţi la centrul de evaluare. Medicii de familie vor face programarea pacienţilor online, acest lucru fiind necesar pentru o gestionare mai eficientă a cazurilor care se prezintă la centru. Programarea se poate face prin portalul spitalului, pe modulul de programări online, alegând centrul de evaluare. Le recomandăm pacienţilor și medicilor de familie ca, în vederea evitării transmiterii virusului și la alte persoane, să se folosească de serviciul 112, iar transferul acestor pacienţi să se facă prin ambulanţele disponobile. Am avut o discuție de principiu cu colegii de la Ambulanţă și, în măsura în care este şi posibil, dacă nu sunt alte urgențe mai mari, se vor conentra pe transportul pacienţilor către centrul de evaluare”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Potrivit acestuia, pacienţii vor fi trataţi în sistem de spitalizare de zi, timp în care vor trece printr-o serie de investigaţii medicale şi le va fi administrat tratamentul adecvat stării de sănătate. Asistenţa medicală în centrul de evaluare Covid-19 este asigurată de 4 medici infecţionişti și un medic internist.

„La centrul de evaluare ar trebui să ajungă doar persoanele cu test pozitiv, rapid sau PCR, care au fost evaluate de către medicul de familie, au simptomatologie mai mare, şi prezintă cel puţin una sau două comorbidităţi. Este vorba despre persoanele a căror stare de sănătate s-ar putea agrava dacă stau acasă. Paceinţii tineri, asimptomatici, nu au ce să caute la centrul de evaluare, ci sunt evaluaţi şi monitorizaţi de medicul de familie”, a explicat directorul medical, dr. Roşu Mátyás.

Pacienţii cu simptomatologie specifică virusului SARS-CoV-2, dar care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, se pot prezenta la Urgenţă sau pot solicita sprijinul DSP Covasna pentru a fi direcţionaţi către un medic de familie în vederea înregistrării pe platforma Corona Forms.

În judeţul Covasna, pe lângă cenrul de evaluare de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheroghe, alte 3 astfel de centre au fost înfiinţate pe lângă Spitalele Municipal Târgu Secuiesc, Orăşenesc Baraolt şi de Cardiologie Covasna.

Datele de contact (adresă, numere de telefon, e-mail), respectiv programul de funcţionare pot fi accesate pe site-ul DSP Covasna (click AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio