Ştiri locale

Centrul de Cultură Arcuş îşi continuă activitatea la Casa Bastion, după evacuarea din castel

Centrul de Cultură Arcuş, evacuat în toamna anului trecut dintr-un castel retrocedat în care a funcţionat timp de 25 de ani, îşi continuă activitatea într-un nou spaţiu, aflat în municipiul Sfântu Gheorghe.

Directorul adjunct al Centrului, Liliana Dimitriu, a declarat luni că evenimentele sunt organizate la Casa Bastion, următorul eveniment aflat pe agenda culturală fiind un concert susţinut de violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul spaniol Josu Okinena, programat joi, de la ora 18.00.

Publicitate

„Centrul de Cultură există, cu toată lupta, şi îşi continuă activitatea”, a declarat Liliana Dimitriu.

Centrul de Cultură a fost evacuat din castelul de la Arcuş în luna septembrie a anului trecut, prin executor judecătoresc, după ce reprezentanţii urmaşilor fostului proprietar au revendicat imobilul şi au obţinut în instanţă o sentinţă definitivă şi irevocabilă, după mai mulţi ani de judecată.

Conducerea Centrului a arătat în repetate rânduri că aspectele de natură patrimonială nu sunt complet clarificate între statul român şi moştenitori, aceştia obţinând dreptul de proprietate asupra castelului, capelei şi grajdurilor din incintă, unde a fost amenajată o galerie de artă, dar nu şi asupra terenului. De asemenea, a arătat că statul român a realizat investiţii considerabile pentru întreţinerea şi funcţionarea castelului şi domeniului de la Arcuş, fără de care astăzi ar fi fost o ruină, investiţiile realizate între anii 1968 şi 2012 fiind evaluate la circa 3,4 milioane de euro.

Castelul de la Arcuş, care a aparţinut baronului Szentkereszty, căsătorit cu Maria Florescu Bibescu, a fost retrocedat unor rude îndepărtate ale acestora, stabilite în Africa de Sud. După naţionalizare, în perioada comunistă, castelul a fost transformat în orfelinat, scoală de mecanici agricoli, magazie, sediu de CAP, reşedinţă pentru Nicolae Ceauşescu, iar în 1990 aici a fost înfiinţat Centrul de Cultură, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Domeniul mai cuprinde, printre altele, un parc dendrologic, o livadă, un lac şi o bogată colecţie de sculpturi expuse în aer liber.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio