Ştiri locale

Centrul balneoclimateric din Covasna ar putea fi construit cu finanțare din partea CNI

Construcția centrului balneoclimateric multifuncțional din Covasna, care ar urma să se întindă pe o suprafață de aproximativ trei hectare în apropierea pârtiei de schi a stațiunii, ar putea fi realizată cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI).  

Studiul de fezabilitate și solicitarea de finanțare au fost înaintate la finalul an ului trecut către CNI și Ministerul Economiei – Direcţia Generală Turism, iar primarul stațiunii, Gyerő József, speră ca până în vara acestui an să poată fi încheiat contractul de finanțare.

Publicitate

„Suntem în corespondență continuă cu cei de la CNI, le trimitem acele documente pe care ei le solicită, la rândul nostru noi solicităm avizele și autorizațiile pe care ni le solicită CNI. Am trimis studiul de fezabilitate pe care l-am făcut anul trecut, dar ca documentație-suport le trebuie lor mai multe avize, inclusiv de la Poliția Rutieră, referate de verificare a studiilor geotehnice, topografice, niște expertize de eficiență energetică pe care noi nu le-am pregătit fiindcă nu știam că trebuie. Lucrăm să procurăm aceste documente, astăzi urmează să trimitem un set de documente. Săptămâna trecută și la începutul acestei săptămâni am primit o parte din documentațiile solicitate de noi de la alte autorități. Lucrăm, dar oamenii până când nu văd ceva concret nu cred”, ne-a explicat primarul stațiunii, Gyerő József.

Potrivit proiectului, centrul ar urma să cuprindă, printre altele, un ștrand, bazine interioare și exterioare, spații de alimentație publică și de agrement, terenuri de sport și de joacă pentru copii, o zonă de SPA și wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj și relaxare.

La întocmirea studiului de fezabilitate, investiția a fost estimată la peste 56 de milioane de lei.

„Dacă finanțarea se va derula prin CNI, vom preda amplasamentul care este al Orașului, iar ei vor face construcția, vor scoate la licitație proiectarea împreună cu execuția și ne vor preda obiectivul finalizat. În faza de proiectare, deja proiectantul trebuie să aibă în vedere, în mare măsură, soluțiile din studiul de fezabilitate, unde a fost prevăzută o investiție de circa 12 milioane de euro, deci aproximativ 56 milioane de lei. Studiul de fezabilitate prevede și un calendar al activităților, al diferitelor etape pentru obiectivul de investiții, iar acolo s-a propus, ca variantă optimă, ca până în vara acestui an să avem deja soluția de finanțare asigurată, asta însemnând încheierea unui contract de finanțare. Eu chiar sper, pentru că ce ține de noi am cam finalizat”, a mai spus edilul.

Gyerő József a mai afirmat că în cadrul vizitei de lucru pe care a avut-o în județul Covasna în luna februarie a acestui an, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat că realizarea centrului balneoclimateric va reprezenta o prioritate, întrucât construcția va oferi un salt major economiei locale.

Viitorul centru ar urma să ofere locuri de muncă pentru 60 de persoane, numărul angajaților urmând să fie suplimentat cu încă 14 în perioada sezonului estival (4 luni pe an).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio