Ştiri locale

Centru de transfuzii modern la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe

Noul Centru de transfuzii sanguine a fost inaugurat în data de 21 ianuarie la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”: noua unitate de transfuzie este dotată cu aparatură de calitate, echipamente de ultimă generație care sunt în mare parte identice cu cele folosite în centrele de transfuzie sanguină. În prezent, secţia dispune de un aparat care asigură continuitatea alimentării cu oxigen a trombocitelor din sângele recoltat, iar frigiderele pentru plasmă şi produse din sânge sunt echipate cu un dispozitiv care va trimite un SMS în cazul unei alarme la modificările de temperatură.

„Eforturile din ultimii 10 de ani acum dau cu adevărat roade: centrul de transfuzie reprezintă unul dintre acestea, însă anul acesta se vor încheia şi alte lucrări. Reabilitarea spitalului ne-o imaginăm întotdeauna sub forma unui proces, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va continua această lucrare prin efectuarea unor investiţii suplimentare. Noi trebuie să ținem seama în primul rând de interesul locuitorilor, a bolnavilor. Se observă o îmbunătăţire a percepţiei pacienţilor asupra serviciilor medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”: consider că este important să acordăm atenţie plângerilor, nevoilor şi să continuăm procesul de dezvoltare în lumina acestora. Reabilitarea spaţiilor din secţia de transfuzie a sângelui a costat aproximativ 1,8 milioane lei. Având în vedere că la majoritatea intervenţiilor chirurgicale pacientul are nevoie de sânge, această unitate este de o importanţă vitală” – a spus Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna.

Dr. Antal Álmos, directorul medical al spitalului judeţean, a subliniat: spitalul acordă atenţie sporită problemelor de sănătate publică la nivel naţional, astfel, s-au tras şi concluziile în urma scandalului privind transfuzia greşită efectuată în capitală. Pentru toţi medicii din cadrul spitalului care, în cadrul activităţii lor specifice, trebuie să ia decizii cu privire la transfuzii de sânge, s-a organizat un curs în materie de transfuzie, minimizând astfel posibilitatea apariţiei unor probleme.

La inaugurarea Centrului de transfuzii a participat şi dr. Andy Rosin, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Covasna. Acesta a arătat: Centrul de transfuzii al spitalului se numără printre primii cinci din România ca dotare şi ca pregătire a personalului.

„Transfuzia este de fapt un transplant, fiind în acelaşi timp una dintre cele mai frecvent utilizate intervenții medicale. La nivel naţional, se constată că sunt tot mai multe spitale care funcţionează fără unități de transfuzie sanguine autorizate. Problema aceasta nu se pune la noi. Începând din 2013, de aproape patru ani, asigurăm pentru pacienţi produsele sanguine care în multe cazuri sunt salvatoare de vieți omeneşti. Pentru a avea o imagine asupra importanţei a acestei unităţi, este suficient să menţionăm câteva date: pe parcursul anului 2016, unitatea a asigurat produse sanguine pentru aproape 1200 de pacienţi, respectiv aici s-au prelucrat 664 de litri sânge, ceea ce reprezintă aproape 3500 unităţi de sânge” – a spus András Nagy Róbert, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”. Acesta a mai adăugat: „Pentru ca activitatea de transfuzie sanguină să fie suficient de eficientă şi să se desfăşoare în condiţii de securitate, este nevoie de combinaţia dintre mai mulţi factori: infrastructură şi dotare adecvată şi nu în ultimul rând personal calificat. În ceea ce priveşte primul factor, putem spune că datorită investiţiei derulate în ultimii ani de către CJ Covasna şi susţinută din fonduri europene, unitatea noastră îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu corespunzător standardelor. Valoarea investiţiei reprezintă aproximativ trei la sută din suma destinată reabilitării corpului principal, adică aproximativ 1,8 milioane lei. În ceea ce priveşte cel de-al doilea factor, se poate spune că în urma unei investiţii în valoare de 250 mii lei, s-a reuşit dotarea unităţii cu aparatură adecvată, aici este vorba de echipamente care reduc în mare măsură riscul apariţiei erorilor.”

Bineînţeles, activitatea Centrului de transfuzie sanguină al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” nu se rezumă la transfuzia totală de sânge, pentru că, în cele mai multe cazuri, este vorba de înlocuirea unor componente sanguine şi nu de înlocuirea totală a sângelui. Trebuie remarcat însă că pentru înfiinţarea acestei unităţi şi pentru operarea întregului proces de transfuzie de sânge nu este suficientă doar contribuţia unei singure instituţii, deoarece sângele este recoltat de Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Covasna, de la donatori voluntari. Dr. Andy Rosin, directorul centrului a subliniat: donatorii de sânge sunt aşteptaţi în continuare, în prezent, numărul acestora reducându-se simţitor din cauza îmbolnăvirilor de răceală şi gripă.

(Biroul de Presă al Consiliului Judeţean)

\"transfuzii

Publicitate
banner we radio