Ştiri locale

Centru de evaluare pentru pacienții cu forme medii de Covid-19, înființat la Spitalul Județean

Un centru de evaluare ambulatorie pentru bolnavii Covid-19 a fost înființat la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, aici urmând să ajungă pacienții cu forme medii ale bolii, în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv, sau într-un timp cât mai scurt, pentru a primi tratamentul adecvat.

Potrivit Ministerului Sănătății, la nivel național vor fi deschise aproximativ 230 de astfel centre, unde pacienții infectați vor putea fi tratați gratuit, indiferent dacă sunt asigurați sau nu, măsura fiind menită să reducă supraaglomerarea secțiilor de spital.

Publicitate

„Și în spitalul nostru am înființat pe lângă clădirea Urgenței modulare un astfel de centru, am făcut demersurile pentru autorizarea din partea Direcției de Sănătate Publică, iar în momentul de față așteptăm, așa cum și alte spitale așteaptă, normele pentru finanțarea acestui centru de evaluare (…) Un accent important s-a pus pe sistemul de medicină primară. Potrivit unui ordin de ministru care a apărut la începutul anului, pe 7 ianuarie, medicii de familie vor monitoriza și vor raporta zilnic, sau din două în două zile, parametrii medicali ai pacienților care sunt izolați la domiciliu sau într-o altă locație aleasă de ei, adică pacienții care nu se află internați în spitale. Tot prin medicii de familie se va face această evaluare în aceste centre speciale”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Acesta consideră că ideea înființării acestor centre de evaluare este una bună, întrucât acestea vor ridica presiunea de pe spitalele care tratează în prezent pacienți cu forme grave ale bolii. Importantă este și implicarea medicilor de familie care vor monitoriza starea de sănătate și evoluția bolii pacienților încă de la primirea rezultatului pozitiv al testului PCR.

„Această măsură depresurizează, cât de cât, urgențele (…) Este o idee bună, mai ales că până acum nu exista o reglementare ca monitorizarea pacienților Covid-19 să fie făcută de medicii de familie. Sunt reguli stricte și clare de monitorizare, stabilite prin ordin de ministru, ce și cum trebuie să facă medicul de familie. Sperăm să fie un control și mai mare asupra evoluției în timp a bolii în cazurile individuale. Anul trecut ne plângeam că pacienții Covid ajung prea târziu la spital, poate că prin această măsură și spitalul nostru va fi depresurizat de cazurile grave, pentru că aici doar cazurile grave ajung”, a mai spus managerul spitalului.

Pe de altă parte, directorul medical dr. Roşu Mátyás este de părere că aceste centre nu ar fi trebuit înființate în incinta spitalelor, întrucât în acest fel îngrijirea acestor pacienți intră tot în atribuțiile personalului unităților medicale, și așa suprasolicitat.

„Părerea mea este că aceste centre ar fi fost mult mai utile dacă s-ar fi făcut într-o locație alternativă, nu la noi în spital. Așa, tot din personalul nostru – medici, asistenți, infirmieri – trebuie să rupem o bucățică și să punem aici. Există orașe în care foarte multe centre private au marșat pe această idee și și-au făcut centre de evaluare. A doua problemă este că nu știm cum vor fi aceste centre finanțate, cu ce sume, deci dacă ar fi fost făcute în alte locații ar fi fost mult mai de ajutor”, a spus directorul medical.

O Hotărâre de Guvern urmează să fie adoptată săptămâna aceasta, și le va permite acestor centre să încheie contracte cu CNAS în vederea funcționării.

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, criteriile în baza cărora oamenii vor fi direcționați către aceste centre urmează să fie făcute publice cât mai curând, împreună cu o hartă interactivă a acestor centre, pentru ca oamenii să știe unde să se adreseze.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio