Ştiri locale

Cel mai slab liceu din județul Covasna: un singur elev a luat Bac-ul

Două licee din Târgu Secuiesc înregistrează cea mai slabă rată de promovare din județul Covasna la examenul de Bacalaureat – sub 5%.

La Liceul Tehnologic „Apor Péter” rata de promovare înaintea depunerii contestațiilor era de doar 3,23%. Din totalul celor 33 de absolvenți înscriși, s-au prezentat pentru susținerea examenului de Bacalaureat 31, însă doar un elev a reușit să obțină notă de trecere.

Publicitate

Același oraș, alt liceu, rezultate similare: din totalul celor 53 de candidați de la Liceul Tehnologic „Gábor Áron”, înscriși pentru susținerea examenului de maturitate, 12 nu s-au prezentat, iar 39 au fost declarați respinși. Astfel, cu doar 2 elevi care au reușit să obțină notă de trecere, rata de promovare a unității de învățământ este de doar 4,88% potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Tot printre cele mai slabe rezultate le-a obținut și Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, unde din cei 70 de candidați înscriși, 8 nu s-au prezentat, iar 57 nu au reușit să obțină note de trecere. Astfel, cu doar 5 elevi declarați „admiși”, rata de promovare este de 8,06%.

Colegiul Național „Székely Mikó” – cea mai mare rată de promovare

La polul opus, cele mai bune rezultate le-au înregistrat 3 licee din municipiul Sfântu Gheorghe. Cu o prezență de 100% la Bacalaureat și o rată de promovare de 95,51%, Colegiul Național  „Székely Mikó” este cel mai bun liceu din județ. Doar 4 elevi din totalul celor 89 care au susținut examenul au fost declarați respinși, 48 dintre candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 8; iar alți 9 au obținut medii mai mari sau egale cu 9.

Pe locul doi, cu o rată de promovare de 90,91% înaintea soluționării contestațiilor, și fără elevi absenți sau eliminați, se află Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”. Din totalul celor 88 de candidați care au susținut probele examenului de Bacalaureat, doar 8 au obținut note sub 5; cele mai multe medii (35) fiind de peste sau egale cu 8.

Totodată, cu o rata de promovare de 85,59%, Colegiul Național „Mihai Viteazul” se află în topul liceelor covăsnene cu cele mai bune rezultate. Din totalul celor 121 de elevi înscriși, 118 au susținut toate probele examenului de maturitate, iar 101 au fost declarați „admiși”.  

În judeţul Covasna, din cei 1.198 de elevi înscrişi, 51 nu s-au prezentat la examen, iar un elev a fost eliminat. Astfel, din cei 1.146 de elevi prezenţi, 670 au obţinut medii peste 6, rezultând un procent de promovare de 58,46%.

La fel ca în anii precedenţi, cele mai bune rezultate le-au avut elevii liceelor teoretice, unde la nivelul județului Covasna procentul de promovabilitate a fost de 78,61%, în timp ce la filiera vocaţională a fost de 43,23%, iar la cea tehnologică de doar 19,49%.

Promovabilitatea la secţiile române a fost de 70,06%, iar la cele maghiare de 54,02%.

Cele mai mari medii din judeţul Covasna au fost obţinute de elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, după cum urmează:

1. Bocîrnea Iuliana-Andreea – 9,93

2. Mariş Ana-Maria – 9,91

3. Băilă Denisa-Mihaela – 9,85

3. Onea Ioan-Radu – 9,85

Absolvenții nemulțumiți de rezultate au putut depune contestații luni, iar rezultatele finale vor fi publicate sâmbătă, 13 iulie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio