Ştiri

Cel mai puternic cutremur din acest an din România s-a produs în această noapte

Un cutremur de magnitudine de 5,4 grade s-a produs în această noapte, la ora 01:21, fiind resimțit destul de puternic la București, dar şi în judeţul Covasna.  INFP a estimat o magnitudine de 5,4, ceea ce-l face cel mai puternic seism care s-a produs în acest an în România.

Constantin Ionescu, director tehnic al INFP, a declarat la Digi24 că seismul nu a avut replici, dar a precizat că propagarea undelor diferă la munte față de câmpie și aceasta poate fi o explicație pentru faptul că mulți oameni spun că la Brașov s-a resimțit destul de puternic.

Publicitate

Nu s-au semnalat pagube materiale, echipajele ISU fac verificări conform procedurii, dar autoritățile au remarcat că, spre deosebire de seismul din septembrie (care a avut o magnitudine chiar ceva mai mică), oamenii nu au mai înroșit liniile de urgență pentru a întreba ce au de făcut în caz de cutremur.

Autoritățile din domeniul situațiilor de urgență au desfășurat în noiembrie un amplu exercițiu de simulare în caz de cutremur.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, spune la Digi24 că aceste cutremure cu magnitudine în jur 5 intră într-o zonă de normalitate pentru Vrancea. El a precizat că se află la Predeal, într-un hotel cu zece etaje și a fost pentru prima dată când un cutremur l-a trezit din somn. Consideră că estimarea magnitudinii – puțin peste 5 – și a adâncimii, în jur de 100 de kilometri – este corectă.

Cel mai puternic cutremur de anul acesta se produsese în urmă cu aproape patru luni, la 24 septembrie, la ora 2:11. Cutremurul a avut magnitudinea revizuită la 5,3 și, la fel ca cel din noaptea de marți spre miercuri, s-a resimțit destul de puternic în mare parte din țară, inclusiv în București, dar mai ales în zona din Moldova.

Seismul din 24 septembrie, care a avut epicentrul tot în Vrancea, a fost resimțit și în Bulgaria și Republica Moldova. Adâncimea la care s-a produs a fost mai mică de 100 de kilometri.

 

Publicitate
banner we radio