Ştiri

Cea mai la modă jucărie printre elevi, interzisă în mai multe școli

Cea mai la modă jucărie în rândul elevilor din întreaga lume a fost interzisă în mai multe şcoli din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Este vorba despre spinner, un titirez modern, pe care toţi copii îl învârt pe degete fie că sunt acasă, în parc sau la şcoală.

Profesorii spun că jucăria îi împiedică pe elevi să fie atenţi la ore, aşa că le-au interzis să mai intre cu ea în clase. Elevii îşi contrazic dascălii şi spun că, din contră, spinnerul îi ajută să se concentreze.

Publicitate

Vândute pentru câțiva dolari, aceste „hand spinners” sau „fidget spinners” sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, a spus Frédérique Tutt, expertă în piața de jucării la cabinetul internațional NPD Group. Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.

„Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând – mă ajută să mă calmez”, a povestit profesoara americană Meredith Daly.

Spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun bani din vânzări, dar a insistat că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform The Guardian. Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger a declarat că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

Publicitate
Publicitate
banner we radio