Ştiri locale

Cea de a III-a ediție Discover Schools a ajuns la final. Încep pregătirile pentru o nouă ediție

13 voluntari internaționali din Brazilia, Indonezia și Thailanda au participat timp de şase săptămâni la proiectul Discover Schools, derulat în trei unităţi de învăţământ din județul Covasna, de filiala AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales) Brașov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna și Asociația de Tineret ECOU.

Aproximativ 1.000 de elevi ai Colegiului Național „Székely Mikó”, Liceelor Teoretic „Mikes Kelemen” și de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe dar și ai Școlii Generale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului au participat la sesiuni interactive de dezvoltare personală, derulate în limba engleză, iar organizatorii se pregătesc acum pentru o nouă ediție, care va începe în luna mai.

Publicitate

„În ediția asta am avut un feedback foarte pozitiv și de la internaționali și de la profesori. Acești voluntari au format prietenii pe viață cu elevi, profesori dar și cu alți voluntari locali din județ și au avut parte de experiențe inedite care vor contribui inclusiv la promovarea României și a județului Covasna pe plan internațional. Copiii realizează importanța comunicării cu ceilalți internaționali, ajung să cunoască problemele lumii și cam unde se situează România în raport cu alte țări, învață să găsească soluții pentru diverse probleme încă de la vârste fragede, lucrează în echipă, ceea ce înseamnă că învață să înțeleagă emoțiile celor din jur, ceea ce e foarte important pentru că în cam toate joburile în ziua de azi lucrezi în echipă și este foarte greu să te adaptezi la personalitatea omului de lângă tine, la modul lui de a gândi, să-l înțelegi”, ne-a explicat coordonatorul proiectului, Bogdan – Andrei Scafariu.

 „Copiii au avut posibilitatea de a-și dezvolta gândirea critică prin experiențe practice, pentru a ajunge astfel la potențialul lor maxim”

Potrivit conducerii Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura-Buzăului, elevii și-au dezvoltat competențele lingvistice, au intrat în contact cu reprezentanți ai altor țări, cu obiceiurile, tradițiile și mentalitățile lor, iar prin participarea la activități interactive, au fost provocați să-și descopere noi aptitudini și să-și învingă temerile:

„Proiectul Discover Schools Covasna reprezintă pentru școala noastră o poartă spre lume, o ieșire dintr-un mediu izolant, ce determină plafonare și auto-suficiență, o modalitate facilă de a intra în contact direct cu limba engleză, dar și cu comunități diverse (Brazilia, Turcia, Hong Kong, Bahrein). În plan profesional, am fost provocată să-mi reactualizez comunicarea în limba engleză! Din perspectivă personală, este un proiect de succes ce trebuie să continue la standardele care au fost impuse de organizatori în sesiunea decembrie 2018 – ianuarie 2019”, a precizat Bobeș Luminița.

„Acest proiect este relevant tocmai din perspectiva folosirii unei limbi străine într-un context diferit de cel al orelor de limba engleză. Am avut ocazia să observ ce înseamnă viziunea, munca și entuziasmul unui voluntar, și mai ales a unora din afara granițelor României”, a declarat prof. Bularca Georgiana.

„Mi-am putut îmbogăți metodele de predare, am fost direct implicată în activități, am putut monitoriza elevii realizând care le sunt punctele tari şi punctele slabe, mi-a dat idei folositoare pentru viitor. Temele discutate sunt apropiate de interesele elevilor, de exemplu bullying, feedback-ul, folosirea limbajului corpului şi aşa mai departe. Orele erau interesante, colorate, s-au folosit materiale moderne, exerciții variate. Elevii erau direct implicați în activități”, a explicat prof. Hollanda Noémi.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 17 decembrie – 31 ianuarie și a fost adresat copiilor din clasele 0 – 8, cu scopul de a le aduce la cunoștință multiculturalismul, dar și de a-i scoate din zona de confort, astfel încât să li se ofere o nouă latură educativă, axată pe dezvoltarea personală.

O nouă ediție Discover Schools Covasna, dedicată elevilor școlilor gimnaziale, va începe în luna mai a acestui an, iar din luna aprilie elevii de liceu din județul Covasna vor putea participa într-un nou proiect de dezvoltare personală și orientare în carieră bazat pe valori de leadership.

„Explore, Discover și Shape sunt proiecte naționale ale AIESEC, iar Shape este continuarea proiectului Discover Schools. Anumite abilități personale te pot ajuta în alegerea carierei și la facultate, te pot ajuta să comunici mai ușor cu cei din jur. Proiectele sunt menite să dezvolte copiii în acest sens, de aceea, când îi preiei de la grădiniță, continui cu proiectele pentru gimnaziu și liceu, astfel încât ei să ajungă să devină lideri, iar când vor fi la facultate să știe să profite de fiecare oportunitate care le iese în față. Aceste proiecte au fost introduse de curând și în județul Covasna, iar elevii sunt foarte interesați, își doresc să participe, am observat asta încă din ediția din vară, când au venit foarte mulți copii la școală, chiar dacă era vacanță”, a mai explicat Bogdan Scafariu.

Potrivit acestuia, pe lângă cunoștințele dobândite, la final elevii primesc diplome din partea AIESEC Brașov, care atestă participarea la proiect. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio