Ştiri locale

CCI Covasna: „Micile magazine nu sunt pregătite să facă vânzări online și vor avea de pierdut”

Restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii Covid-19 afectează cel mai tare întreprinderile mici, și în special pe cele din domeniul comerțului care au de pierdut în această perioadă din cauza faptului că accesul în magazinele nealimentare se face doar pe baza certificatului verde, afirmă președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György.

Potrivit acestuia, 99% dintre companiile din județul Covasna sunt întreprinderi mici și mijlocii, iar dintre acestea, peste 35% sunt profilate pe comerț. În cazul acestora din urmă, perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai profitabilă din an, luna decembrie aducând circa o treime din cifra totală de afaceri. Cu toate acestea, dacă obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în magazinele neesențiale se va menține și în săptămânile următoare, vânzările vor scădea considerabil.

„Fiecare încearcă să supraviețuiască, afacerile mici mai ales, pentru că cele mari merg bine. Avem foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii în judeţ, şi avem foarte mulţi în domeniul comerţului, care acum sunt afectaţi din cauza restricţiilor. Fiecare încearcă să supravieţuiască cum poate (…) Având în vedere că noi avem 99% întreprinderi mici şi mijlocii, iar comerţul este destul de dominant în judeţ, undeva la 35-38%, aceste restricţii ne afectează. Dacă nu pot veni clienţii să cumpere, iar micile magazine nu sunt pregătite să facă vânzări online, normal că pierd din cifra de afaceri. Suntem în perioada în care se fac cumpărături pentru sărbătorile de iarnă, foarte multe întreprinderi din comerţ fac cam o treime din cifra de afaceri a anului în luna decembrie. Acum, fiind sub restricţii, nu ştiu cum va fi, dar uşor sigur nu va fi”, a spus președintele CCI Covasna.

Întrebat cum ar putea statul român să sprijine economia, și în special afacerile mici care au de suferit în această perioadă, Edler András a declarat că o posibilă soluție ar fi ca autoritățile să mizeze mai mult pe tratamentul pacienților, și mai puțin pe restricții, în condițiile în care, spune acesta, multe dintre măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului nu sunt respectate de populație.

„Nu ştiu cum ar putea statul să sprijine aceste afaceri, pentru că până la urmă statul suntem noi. Statul de unde să mai ia bani ca să sprijine întreprinzătorii, când ei sunt cei care generează banii şi plătesc impozite şi taxe? Eu zic că prin nişte măsuri mai puţin restrictive, pentru că este o nebunie ce vedem acum, sunt situaţii în care părinţii care nu sunt vaccinaţi nu pot să meargă să cumpere nici măcar o pereche de pantofi pentru copii, pentru că nu au voie în magazin. Pentru toate există şi o soluţie, bineînţeles, dar să menţinem nişte restricţii care, majoritatea, reuşesc să fie evitate cumva, nu este bine nici din punct de vedere al economiei. Sunt economist, nu sunt medic, dar cred că ar trebui mers mai mult pe tratament. Acum şi Pfizer a venit cu nişte medicamente, iar dacă cineva se îmbolnăveşte ar putea primi tratamentul”, a afirmat președintele CCI Covasna.

„Anul 2020 a fost un an mult mai bun decât ne-am așteptat în ceea ce privește economia”

La finalul lunii august, Camera de Comerț a prezentat o analiză a evoluţiei principalelor domenii de activitate, în urma prelucrării rezultatelor economice obţinute de firmele din judeţ în 2020 – an de pandemie, comparativ cu anul precedent. Conform analizei, în afară de turism care a fost grav afectat de restricții, întreprinderile din județ au înregistrat creșteri atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cât şi profitul brut.

„Anul trecut a fost un an bun, zic eu, în ceea ce priveşte economia județului, mult mai bun decât ne-am aşteptat. Am fost pe plus cam la toate capitolele, s-au mai aşezat lucrurile. Per total, dacă ne uităm la cifra de afaceri, la profit, fiecare indicator a crescut puţin, dar a scăzut numărul de salariaţi. Pentru anul acesta încă nu avem cifrele, undeva în luna august a anului viitor vom avea situaţia finală”, a mai spus Edler András.

În 2020, cifra de afaceri și profiturile în construcții, high-tech și cercetare/dezvoltare au crescut semnificativ, iar profitabilitatea agriculturii a crescut peste medie. Conform analizei prezentate de CCI în vara acestui an, firmele din judeţul Covasna au înregistrat o cifră totală de afaceri de 6.983.561.526 lei, şi un profit brut de 613.801.712 lei, cu un total de 26.018 angajaţi, comparativ cu anul 2019 când cifra de afaceri înregistrată de firmele din judeţ a fost de 6.867.297.527 lei, profitul brut de 563.366.367 lei, iar numărul angajaţilor era de 27.487.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio