Info Trafic, Ştiri

Cauza celor mai multe accidente rutiere: telefonul mobil

Principala cauză a numeroaselor accidente în România este telefonul mobil. Fie că îl ţinem în mână, fie că este ataşat în bordul maşinii, suntem cu ochii mai mult la el, decât la drum.

Folosirea telefonului la volan este una dintre cele mai importante cauze pentru care se produc accidente rutiere. “Multitasking-ul este un mit, în realitate există switchtasking, adică creierul nostru poate să işi schimbe atenţia secvenţial pentru mai multe activităţi făcându-ne pe noi în mod eronat să credem că facem mai multe lucruri deodată”,  a declarat Silviu Toma, trainer în conducerea defensivă auto.

Publicitate

În realitate creierul nostru poate să gestioneze o activitate principală către care poate să direcţioneze maximum 80% din atenţie şi câteva secundare.

“Când sunt la volan şi am o convorbire telefonică, chiar dacă ţin telefonul la ureche sau folosesc hands free-ul, în ceea ce priveşte distragerea cognitivă a atenţiei este fix acelaşi lucru” a precizat Silviu Toma.

“Dacă am o convorbire telefonică care este încărcată emoţional sau am o discuţie de afaceri şi mintea mea se duce acolo, o mare parte din atenţia pe care ar trebui să o pun către condus, se duce către convorbirea telefonică.

În momentul acesta trimit nişte informaţii către creier, informaţii care trebuie procesate de către creier şi transformate în acţiuni,” a mai menţionat trainerul în conducere defensivă.

Viteza pe autostradă

“În momentul în care mergi ani de zile cu viteză şi nu păţeşti nimic, primeşti o recompensă pe termen scurt, adrenalina este la cote maxime, simţi o stare de împlinire, dar de câte ori mergi tare, cu viteză şi nu păţeşti nimic, ai senzaţia că acest “beneficiu” o să ţină la nesfârşit, iar ţie nu ţi se mai poate întâmpla nimic.

Este de ajuns sa nu fii atent o secundă la volan şi să produci un accident care îţi poate schimba viaţa la 180 de grade atât ţie cât si celorlalţi participanţi la trafic,” a mai adăugat Silviu Toma.

Publicitate
Publicitate
banner we radio