Ştiri locale

În căutarea Adevăratului Vest, împreună cu Trupa lui Andrei Mureşanu

\"afis-film-tw\"

De pe 21 decembrie 2016, Sam Shepard e de găsit în Sfântu Gheorghe, pe scena Teatrului Andrei Mureşanu, cu True West / Adevărat Vest, despre care se spune că ar fi cea mai bună piesă a legendarului actor şi scriitor american. Şi se spune treaba asta pentru că avem de-a face cu un text cu forţa de a deschide un spaţiu de confruntare unde îl putem regăsi pe Sam Shepard în toată complexitatea sa de artist: îl putem descoperi în True West pe rebelul Shepard care a străbătut America alături de Bob Dylan şi care a cântat, ca percuţionist, într-o trupă de rock’n’roll, pe rătăcitul Sam care s-a luptat mereu cu patima alcoolului, dar şi pe artistul care a jucat în filme memorabile, care a încercat şi regia şi care a scris peste 50 de piese de teatru, montate pe scene din întreaga lume. Acum, Sam Shepard a ajuns pentru prima dată în Sfântu Gheorghe, şi asta pentru că Vlad Massaci a simţit nevoia a se reîntoarce  în Adevăratul Vest, cu care regizorul s-a mai confruntat în 2011, pe scena Teatrului74 din Tîrgu Mureş.

Aşa cum i se întâmplă oricărui regizor în confruntarea cu un mare text, şi Vlad Massaci a ieşit din prima sa călătorie prin True West cu obsesia că au mai rămas multe de spus. Întrebarea era unde şi cu cine să pornească din nou pe dinamitatul şi frământatul drum al fiinţei noastre duale. Un drum deschis de cei doi fraţi, Lee şi Austin, eroii din True West, care, din 1980, de când Shepard a scris piesa, au ajuns pe scenă în nenumărate variante, în interpretarea unor mari actori, mai mult sau mai puţin celebri şi de diverse naţii. Din prima confruntare cu textul, Vlad Massaci ştia că are nevoie de o echipă ce mizează pe imaginaţia căutării, pentru a aduce pe scenă lumea pe care Sam Shepard a căutat-o mereu: lumea unde spectatorii trăiesc emoţia descoperirii unei poveşti adevărate, ca viaţa.

„Credeţi că mai ţine în zilele noastre un western adevărat. Un western adevărat, ca viaţa?” – este întrebarea lui Lee, fratele invidiatului Austin. Este întrebarea rebelului fără cauză, a însiguraţilor şi neîmpăcaţilor de pretutindeni, care sunt mereu în căutarea răspunsului la frământarea: ce înseamnă să trăieşti cu adevărat? În filmul despre Adevăratul Vest, al cărui scenariu se tot chinuiesc cei doi fraţi să-l scrie, este vorba chiar de ei, Lee şi Austin, doi pierduţi în deşert ce se urmăresc unul pe celălalt, fără ca ei să ştie cine pe urmele cui a pornit şi că la amândoi le e frică: le este frică că niciunuia nu i-a ieşit visul pe care a pariat, că fiecare trăieşte în mijlocul unui nimic şi niciunul nu ştie direcţia spre mult visata viaţă adevărată. La capătul încă unei bătălii, din nesfârşitul război din bucătăria unei mame care şi-a lăsat fiii mereu singuri şi mereu prinşi într-o înfruntare, Austin înţelege că în filmul din mintea lui Lee nu joacă personaje, ci e vorba chiar de ei, „fantomele / fantasmele unei copilării demult pierdute”.

Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe 

True West

de Sam Shepard

Traducerea: Gabriel Spahiu, Cristian Juncu 

Regia: Vlad Massaci

Scenografia: Irina Chirilă

Muzica: Luiza Zan

Cu: Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu Jr., Daniel Rizea, Mona Codreanu, Andreas Marina, Matei Popa

Premiera: 21 decembrie 2016, ora 19.00, Sala Arta

Biletele costă 15 lei și pot fi cumpărate la biroul de organizări evenimente, la casieria teatrului și online prin platforma biletmaster.ro

 

Teatrul Andrei Mureşanu

– Nina Țînțar –

 

Publicitate
banner we radio