Câţi şoferi ştiu regulile de prioritate în sensul giratoriu: Ce bandă are întotdeauna prioritate?
Pentru a fluidiza traficul în intersecții cu flux mare de vehicule, autoritățile au conceput sensuri giratorii cu mai multe benzi de circulație. De asemenea, legislația a fost adaptată, astfel încât, în practică, doar o singură bandă are întotdeauna prioritate într-o astfel de intersecție. Iată cum se circulă în sensul giratoriu cu 3 benzi, de exemplu.
Tot mai multe sensuri giratorii au fost amenajate pe drumurile din România, atât în interiorul localităților, cât și pe drumurile naționale, expres sau județene.
Rolul acestora este de crea un flux al circulației vehiculelor, astfel încât să prevină formarea de ambuteiaje.
Ca regulă generală, prioritate au toate vehiculele care circulă în interiorul sensului giratoriu. Deci, șoferii care urmează să pătrundă sunt obligați să cedeze trecerea celor care circulă deja în interiorul giratoriului.
Dar, depinde de indicatoarele și marcajele rutiere din acea zonă sau de modul în care e amenajat respectivul sens giratoriu. Pentru că acestea pot să fie dotate cu semafoare, de exemplu. Sau, cei aflați în interiorul sensului giratoriu să aibă un indicator de STOP sau Cedează Trecerea.
În plus, în cazul giratoriilor cu mai multe benzi, se aplică o regulă diferită, explică ProMotor.ro.
Cum se circulă în sensul giratoriu cu 3 benzi?
În cazul unui sens giratoriu cu o singură bandă, regula generală este cea clasică. Adică, toți cei aflați în interiorul giratoriului au prioritate iar cei care urmează să pătrundă trebuie să cedeze trecerea. Desigur, dacă nu există alte indicatoare sau marcaje rutiere care să impună alte obligații.
Dar, în sensul giratoriu cu 2, 3, 4 sau mai multe benzi, pe lângă această regulă generală, a mai fost clarificat un aspect.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
Ceea ce înseamnă că, atunci când circuli în sensul giratoriu, este similar cu deplasarea pe un alt drum cu mai multe benzi. Deci, dacă te afli pe banda 3 din sensul giratoriu, și urmează să ieși din intersecție, ești obligat să semnalizezi. Și, doar după ce ai acordat prioritate celor de pe benzile inferioare, poți să schimbi banda.
Sau, dacă te afli pe banda 2, conform graficului de mai jos, poți părăsi sensul giratoriu numai după ce acorzi prioritate celui de pe banda 1.
Pe ce bandă te încadrezi când pătrunzi într-un sens giratoriu
În general, la pătrunderea într-un sens giratoriu, trebuie să îți păstrezi banda pe care te afli.
„Dacă circuli pe banda a 3-a și pătrunzi într-un sens giratoriu cu 3 sau mai multe benzi, trebuie să îți păstrezi banda. Deci, te încadrezi tot pe banda a 3-a din sensul giratoriu. Aceeași regulă se aplică și când părăsești sensul giratoriu. Deci, dacă te afli pe banda a 3-a din sensul giratoriu, va trebui să te încadrezi tot pe banda a 3-a a drumului pe care urmează să-ți continui deplasarea”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.
Dacă te afli pe banda 3 în sensul giratoriu, dar vrei să te încadrezi pe banda 1 a drumului pe care urmează să îți continui deplasarea, se aplică aceeași reguli de schimbare a benzii.
„Banda trebuie schimbată cât încă te afli în sensul giratoriu. Adică, tu știi că urmează să ieși pe banda 1, deci trebuie să treci succesiv, de pe banda 3 pe banda 2. Apoi pe banda 1. La fiecare schimbare de bandă, dai semnal dreapta și acorzi prioritate celor aflați deja pe acele benzi. Și abia apoi poți să te încadrezi pe banda 1 la ieșirea din sensul giratoriu. Deci, de pe banda 3 nu poți ieși direct pe banda 1 a drumului pe care urmează să-ți continui deplasarea”, a mai explicat instructorul auto.
Doar o singură bandă are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu
Singura bandă care are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu este banda 1.
Cei care circulă pe această bandă vor putea părăsi intersecția pe la oricare dintre ieșiri, fără a fi obligați să cedeze trecerea.
„Cei care circulă pe banda 2, de exemplu, trebuie să acorde prioritate celor de pe banda 1. Iar cei de pe banda 3 celor de pe benzile 1 și 2”, a mai explicat Marian Croitoru.
De asemenea, fiecare schimbare de direcție trebuie semnalizată, inclusiv intrarea și ieșirea din sensul giratoriu. La ieșirea din giratoriu, conducătorul auto va da semnal dreapta.