Ştiri

Cât durează imunitatea oferită de vaccinurile împotriva COVID-19

Cu toții ne întrebăm – fie că ne-am vaccinat deja sau nu – cât timp va dura imunitatea oferită de vaccinurile actuale. Chiar și medicii sunt îngrijorați. Coronavirusul ar putea ajunge la nivelul virusului influenza, care necesită un nou vaccin în fiecare an atât din cauza mutațiilor rapide, cât și al pierderii rapide a imunității în fața virusului.

Din fericire, testele inițiale efectuate de producătorii de vaccin au scos la iveală faptul că acestea oferă imunitate pe termen lung. În același timp, aceștia au început să dezvolte o nouă variantă de vaccin din cauza mutațiilor apărute, în special a tulpinei din Africa de Sud (B.1.351), care este considerată ca fiind cea mai periculoasă de până acum. Asta în ciuda ultimului raport de la Pfizer, care a arătat că oamenii cu această tulpină încă beneficiază de o protecție sporită, conform CNN.

Publicitate

În cazul serului de la Pfizer, imunitatea în fața virusului a celor care s-au vaccinat cu ambele doze durează cel puțin șase luni. Imunitatea nu dispare pur și simplu, ci doar până în acest punct au putut fi observate cazuri reale. Oamenii de știință nu ar fi surprinși dacă peste un an imunitatea ar rămâne la același nivel, de peste 91%. Din acest punct de vedere, vaccinurile împotriva coronavirusului ar fi mai apropiate de cele împotriva pojarului decât cele antigripale. Comparativ, vaccinurile împotriva pojarului oferă o protecție de 96% pe tot parcursul vieții.

BINE DE ŞTIUT! Data expirării care este trecută pe adeverinţele de vaccinare nu se referă la durata protecţiei oferite de vaccin, ci este data expirării lotului respectiv de vaccin înainte de a fi injectat.

Deși virusul este relativ nou apărut, tehnologia mRNA (ARN mesager), care se regăsește în vaccinurile de la Pfizer și Moderna, este studiată de ani buni de cercetători și folosită deja în vaccinurile împotriva virusului influenza, Ebola și Zika.

În ceea ce privește serul de la Moderna, oamenii de știință rămân optimiști. Vaccinul oferă imunitate mult mai puternică și mai previzibilă față de cea dobândită după infectare. Durata acestei imunități este la fel ca în cazul serului de la Pfizer, încă nu se cunoaște cu exactitate după cât timp va trebui să ne vaccinăm din nou. Această imunitate ar putea persista mai mulți ani. Totuși, oamenii de știință recomandă să nu ne expunem, să continuăm să purtăm mască și să urmărim datele științifice în acest sens.

Publicitate
Publicitate
banner we radio