Ştiri locale

Castelele și conacele din județul Covasna, promovate în cadrul proiectului CastleTrip

Turismul nobiliar din Transilvania este promovat în cadrul proiectului CastleTrip, platforma oferind informații despre cele mai importante castele și conace vizitabile din Valea Iezerului, Mureșul Superior și Trei Scaune.

Potrivit platformei, în județul Covasna turiștii au la dispoziție un traseu de aproximativ 150 km, pe care îl pot parcurge în circa 8-9 ore, cu pornire din Sfântu Gheorghe, și care include Castelele Daniel din Vârghiș, Kálnoky din Micloșoara, Mikó din Olteni și Béldi-Mikes din Ozun, respectiv Conacul Damokos Gyula din Cernat.

„Se spune că Trei Scaune este țara conacelor și a castelelor. Datorită dezvoltării sociale specifice a Ținutului Secuiesc în Transilvania, aici au fost construite cele mai multe conace și castele, în total 165 la număr. Majoritatea au fost înălțate între secolele 17-19. Monumentele istorice sau clădirile grandioase care îmbină elementele de stil renascentist, baroc, neoclasic cu caracteristicile arhitecturii populare au fost grav afectate în perioadele critice ale secolului 20. După naționalizare, multe așezăminte nobiliare fie au fost distruse, fie au suferit daune ireversibile. Pe vremea socialismului de stat, conacele mai mari au fost ocupate de CAP-uri, instituții de învățământ, administrative, sociale, dispensare care au deteriorat semnificativ prețioasele imobile. După 1989, din cauza procedurilor prelungite de clarificare a dreptului de proprietate și a lipsei de mijloace financiare a vechilor-noilor proprietari, o serie de imobile au rămas nerenovate, ba chiar fără stăpân. Comitatul Trei Scaune posedă un patrimoniu construit de valoare inestimabilă. Pe lângă exemplele negative, există și multe conace, castele renovate exigent, la modul profesionist”, se arată pe platforma CastleTrip.

Proiectul CastleTrip își propune să promoveze turismul de castel din Transilvania și să faciliteze cooperarea între castele. Fiecare dintre cele 3 rute include unele dintre cele mai importante clădiri nobiliare care pot fi vizitate în Transilvania. Platforma oferă toate informațiile necesare pentru pregătirea unui tur al castelelor și conacelor, informații despre istorie, artă, arhitectură, dar și sfaturi practice pentru turiști.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio