Ştiri locale

Casa de Pensii Covasna scoate la concurs 10 posturi pentru recalcularea pensiilor

Casa de Pensii Covasna suplimentează, pe perioadă determinată, numărul angajaților din cadrul instituției, în acest sens fiind scoase la concurs 10 posturi, din care opt de consilier debutant și două de referent debutant.  

Măsura vine după ce zilele trecute ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că la nivel național vor fi angajate 1.000 de persoane care se vor ocupa de evaluarea dosarelor în vederea recalculării pensiilor din sistemul public, acesta fiind un prim pas în digitalizarea sistemului.

Publicitate

Directorul executiv al Casei județene de Pensii, Ciotloş Traian Nicolae, ne-a precizat că posturile vor fi ocupate pentru o perioadă de 16 luni, până în data de 31 decembrie 2022, iar salariile vor fi acordate în funcție de studii și competențe.

„S-a publicat anunţul în ziare, dar și pe site-ul şi pagina de Facebook a instituţiei. Sunt 8 posturi de consilier debutant şi două posturi cu studii medii, iar pe data de 6 septembrie avem examenul scris. Contractele vor fi încheiate pe perioadă determinată, până pe 31 decembrie 2022, iar în ceea ce privește salariile, nu aș putea să spun, dar conform declaraţiei doamnei ministru, vor fi acordate în funcţie de vechimea pe care o are fiecare în specialitate. Deci salariul net pornește de la 2.400 lei pentru studii medii și ajunge până la 4.000 – 4.100 de lei pentru studii superioare”, a explicat directorul Casei de Pensii Covasna.

Dosarele se depun la sediul Casei județene din str. General Grigore Bălan nr.14, etaj 1, camera 14, candidații având doar două zile la dispoziție pentru acest lucru, respectiv 27 august, între orele 08:00-14:00, şi 30 august, între orele 08:00-16:30. Dosarele transmise după data limită, precum și cele incomplete vor fi respinse, anunță reprezentanții instituției în anunțul de selecție.

Lista candidaților declarați admiși/respinși în etapa de selecție a dosarelor va fi publicată la sediul Casei Județene de Pensii Covasna şi pe site-ul instituției (AICI). Concursul va avea loc în data de 6 septembrie, de la ora 10:00, la sediul Prefecturii Covasna, proba scrisă constând în rezolvarea unui test grilă.

Candidații care vor promova proba scrisă vor avea de susținut un interviu, în cadrul căruia vor fi notați de la 1 la 100, pentru a promova fiind necesară obținerea a minim 50 de puncte.  

„La ora actuală suntem mai mult decât încărcați”

Noii angajați vor avea sarcina de a introduce manual în sistemul digital datele din dosarele de pensii, la nivel național numărul acestora ridicându-se la aproximativ 5 milioane potrivit ministrului Muncii.

Directorul Casei județene de Pensii a precizat că măsura este una binevenită, întrucât în prezent instituția pe care o conduce este suprasolicitată și nu dispune de suficiente resurse umane.

„Evaluarea este primul proces în digitalizare, introducerea datelor în sistem electronic. Bineînțeles că ne ușurează munca, din moment ce începe un proces de evaluare, la ora actuală suntem mai mult decât încărcați, având în acelaşi timp şi dosarele noi de pensii care intră, avem Decretul-Lege 118 din 1990, sunt foarte mulți oameni în judeţ şi, practic, cu personalul propriu nu putem să facem toate aceste lucruri. Lucrăm într-un domeniu în care cantitatea informaţiilor este foarte mare, este vorba despre 40 de ani din activitatea unui om, sunt legi diferite şi va trebui ca o mare parte dintre dosare să fie reintroduse în sistem. E o măsură necesară şi întotdeauna ca să poţi să ajungi undeva trebuie să începi de undeva”, a mai spus Ciotloş Traian Nicolae.

Evaluarea dosarelor de pensie a început în luna februarie a acestui an, în baza Ordinului Ministrului Muncii 108/2021, și presupune crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate din sursele în format electronic sau letric, existente la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, verificarea acestor date şi analiza lor.

Ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recalcularea pensiilor, așa cum prevede Ordinul 108/2021.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio