Ştiri locale

Cardurile de sănătate se mută în format electronic, pe telefon. Dr. Lucia Sereş: „Sistemul actual se blochează zilnic, lucrăm mai mult offline. Trebuie refăcut complet”  

Sistemul cardului național de sănătate va fi refăcut, deoarece este învechit tehnic, iar cardurile de sănătate vor fi disponibile inclusiv în format electronic, urmând să poată fi accesate de pe telefon, precum cele bancare. Anunțul a fost făcut de ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, potrivit căruia, modernizarea întregii platforme CNAS va costa aproape 100 de milioane de euro, bani asigurați de Uniunea Europeană prin PNRR.

Medicii de familie se plâng de faptul că vor avea cheltuieli în plus, dar spun că zilnic întâmpină probleme atunci când vor să elibereze rețete compensate sau trimiteri la specialiști, întrucât sistemul este mai mult offline și nu pot verifica dacă pacienții sunt sau nu asigurați. Mai mult, pentru că nu se pot conecta la sistem, de multe ori sunt obligați să stea ore în șir după programul de lucru pentru a valida documentele emise în timpul zilei.

„Sistemul trebuie refăcut complet, au zis că prin PNRR îl vor face să meargă, și atunci se vrea trecerea cardului pe telefonul mobil. Dar încă nu știm cum va fi, pentru că la țară, de exemplu, nu are toată lumea telefon inteligent cu care să vină la cabinet. E o altă idee năstrușnică. Bine ar fi să ne pună în primul rând sistemul la punct, să funcționeze, pentru că și acum avem probleme (…) Zilnic se blochează, lucrăm mai mult offline. Noi lucrăm și nu știm dacă se va valida sau nu, validăm când putem. Sunt perspective să dăm rețetă unei persoane care nu ar avea dreptul, sau rețeta să nu fie conformă, să fie respinsă, iar peste 2-3 ani când vin la noi în control (cam la 3 ani vin, ca să fie dobânda mai mare) plătim și rețeta, plătim și penalizare pentru că sistemul nu merge (…) Mai nou, după ce ne chinuim ziua, noaptea, când putem, să validăm în sistem, abia la sfârșit de lună ne anunță că se pot trimite și fără validare, pentru că nu a funcționat sistemul, deci asta după ce ne-am chinuit toată luna… În plus, în loc să pună biletele de trimitere și concediile la fel ca rețetele, să fie digitalizate, acum vor să ne pună să ni le cumpărăm noi, fiecare medic în parte, direct de la imprimerie, deci să facem comandă de câte avem nevoie, în loc să aducă Casa de Sănătate sau să le facă digitale”, ne-a explicat președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș.

Potrivit acesteia, trecerea cardurilor de sănătate în format electronic va fi o cheltuială în plus pentru cabinetele de medicina familiei, întrucât vor trebui să își achiziționeze sistemele cititoare contactless.

„Cum se va pune în practică și cât de viabil va fi, asta nu se știe. Nu ni s-a spus încă nimic, dar nu cred că de anul acesta se va întâmpla. Așteptăm să meargă sistemul, să fie digital, să nu cheltuim bani. Și așa, astea online trebuie tipărite, ceea ce este o mare prostie. Dacă e online și vede tot sistemul, de ce mai trebuie tipărite și date în mâna pacientului? Hai că tipărim, dar măcar să nu mai trebuiască să achiziționăm noi formularele tipizate. Acestea ar fi prioritățile, dar să vedem ce va fi, deși mari speranțe nu avem”, ne-a mai spus medicul de familie.

Ministerul Digitalizării lucrează în prezent la o Aplicație Unică a Statului, unde vor fi aproximativ 30 de servicii publice, printre care s-ar putea număra, în viitor, și cardul național de sănătate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio