
Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 octombrie. Medicii de familie: „Riscăm răspândirea infecțiilor, iar sistemul informatic este nefuncțional”
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că de la 1 octombrie validarea cardului de sănătate va redeveni obligatorie în cazul consultațiilor acordate la cabinetul medicului de familie, și în toate situațiile în care pacientul se va deplasa fizic la unitatea medicală, măsura fiind luată „pentru o evidență cât mai exactă și gestionarea cât mai eficientă a fondurilor din sistem”.
Măsura îi nemulțumește pe medicii de familie care susțin că manipularea cardului crește riscul răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, risc pe care aceștia nu vor să și-l asume în mod inutil, mai ales că sistemul informatic funcționează în continuare cu sincope.
„Programul oricum merge foarte greu, și-n plus, avem mult mai multe cazuri ca în urmă cu 6 luni când a fost eliminat, iar pe ei îi apucă acum reintroducerea cardului. Plimbatul ăsta al pacienților ar însemna creșterea numărului de infecții, pe lângă că trebuie să vină la cabinet, pacientul manipulează cardul, îl manipulează și medicul, și farmacistul, apoi iar pacientul, și uite așa răspândim virusul. Soluția ar fi ca măcar anul acesta să se continue așa cum a fost și până acum, să nu fie obligatoriu cardul de sănătate (…) Guvernanții ar trebui să se consulte cu medicii, cu cei care lucrează efectiv. Noi am trimis nenumărate documente, am explicat exact unde este necazul și nu au luat în considerare. Măcar să nu mai trimitem pacienții de colo-colo. Nu putem avea discuții la nivel mai înalt pentru că sunt foarte ocupați guvernanții, așa că sesizăm ce putem. Așteptăm răspuns dar nu știm când va veni”, ne-a explicat președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.
În ceea ce privește adeverințele necesare pacienților, inclusiv cele pentru efectuarea concediului medical, dr. Lucia Șereș spune că deocamdată se păstrează măsura transmiterii lor în format electronic.
„E foarte multă birocrație și cu adeverințele, aici există o soluție și încă n-am văzut să o fi eliminat cineva, se pot trimite prin e-mail. Deci, în cazul concediului medical, angajatorul trimite prin e-mail medicului de familie acea adeverință de la locul de muncă, și atunci nu mai plimbăm pacientul, ne solicită telefonic iar medicul de familie eliberează concediul medical”, a explicat medicul.
Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate, se mențin până la finalul anului.
În urma consultațiilor acordate la distanță, aceștia vor emite și trimite în format electronic toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale.
În plus, medicii vor putea prescrie în continuare medicamente restricționate din lista celor compensate și gratuite pentru pacienții cronici, acordate în cadrul programelor naționale de sănătate, iar termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere la specialități paraclinice și clinice – inclusiv medicină fizică și de reabilitare și recomandările medicale pentru dispozitive, tehnologii și dispozitive asistive care se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate, a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2020.
Obligativitatea utilizării cardului de sănătate și cea a transmiterii serviciilor medicale în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost suspendată în luna martie, odată cu instituirea stării de urgență, și apoi prelungită și pe parcursul stării de alertă.
CNAS a anunțat la vremea respectivă că toate cheltuielile cu tratamentul persoanelor infectate cu coronavirus vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății și din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănatate, după caz.
(Ioana Ardeleanu)