Ştiri locale

Caravana TIFF soseşte la Sfântu Gheorghe

Piața Libertăţii din Sfântu Gheorghe va fi gazda Caravanei Filmelor TIFF pe 11, 12 și 13 septembrie. Cele trei seri de filme în aer liber vor începe la ora 21.30 și vor aduce trei producții recente cu mare succes la public: De ce eu? / Miért én?, Ambasadorul la Berna / A berni követ şi Povești trăsnite / Eszeveszett mesék. Intrarea este liberă.

Vineri 11 septembrie spectatorii au ocazia să vadă unul dintre cele mai intens discutate filme românești ale anului, De ce eu?/Miért én în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și a adus peste 55.000 de spectatori în cinematografe. Recent, a câștigat o Mențiune Specială la Festivalul Internațional de Film Zerkalo (Rusia), dedicat lui Andrei Tarkovski. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. Emilian Oprea joacă rolul principal, alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile sau Dan Condurache.

Publicitate

Ambasadorul din Berna/ A berni követ continuă seria proiecțiilor din Sfântu Gheorghe sâmbătă, 12 septembrie. Filmul în regia lui Attila Szász spune povestea a doi imigranţi maghiari care intră în ambasada maghiară de la Berna şi îl iau ostatic pambasador. În timp ce poliţiştii elveţieni înconjoară clădirea şi un grup de imigranţi maghiari protestează pe străzi, în spatele uşilor închise alambasadei tensiunea creşte.

În ultima seară de Caravană, în Piața Libertăţii va rula o comedie neagră spectaculoasă, nominalizată anul acesta la Oscar, care a făcut deliciul publicului la TIFF: Povești trăsnite/Eszeveszett mesék. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a făcut senzație la Cannes 2014, unde a rulat în competiție și a fost cumpărat de distribuitori din lumea întreagă. Exploziva comedie este o colecție de șase povești extrem de bizare, fiecare mai șocantă și mai amuzantă decât cea de dinainte. De la un joc al destinului la bordul unui avion, până la excese de furie la volan, Povești trăsnite oferă un portret comic și plin de defecte ale societății.

Până în septembrie, Caravana TIFF va aduce 34 de filme din selecția Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în peste 15 orașe din țară. Proiectul aduce în atenția publicului filme apreciate din programul TIFF, titluri nominalizate la Oscar, dar și câteva dintre cele mai noi pelicule românești ale anului. Anul trecut, peste 30.000 de spectatori au luat parte la proiecții.

Detalii despre filme şi program: www.tiff.ro și www.facebook.com/caravanatiff.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Publicitate
banner we radio