Ştiri locale

Caravana de prim ajutor „Fii și tu erou!” pornește prin țară. Primul popas – județul Maramureș

Caravana de prim ajutor „Fii și tu erou!”, lansată în luna februarie de voluntarii Asociațiilor Salvatore și HÁRIT din Sfântu Gheorghe a fost extinsă la nivel național cu sprijinul Conferinței Tinerilor Maghiari din România – MIÉRT, iar primul județ în care va poposi în această săptămână este Maramureș.  

În cadrul caravanei, ONG-urile și asociațiile de tineret vor participa la cursuri gratuite de prim ajutor, în cadrul cărora vor învăța tehnici de resuscitare cardio-pulmonară, modul de utilizare a defibrilatorului, de intervenție în cazul unor urgențe generale, sufocare cu un corp străin sau convulsii epileptice.

Publicitate

Peste 30 de astfel de prezentări gratuite vor avea loc în perioada următoare, iar inițiatorii și-au propus să ajungă la cât mai mulți tineri.

„Joi demarăm cursurile de prim ajutor în țară, caravana va ajunge întâi în Maramureș, în Baia Mare. Au fost solicitate până în prezent peste 30 de prezentări la organizații de tineret, iar primele 3 vor fi susținute joi și vineri. Aici, tinerii vor învăța resuscitarea cardio-pulmonară pentru adulți, copii și nou-născuți, folosirea defibrilatorului semiautomat și primul ajutor în caz de sufocare cu un corp străin. Și manechinul politraumatic este întotdeauna cu noi în mașină, pentru că niciodată nu se știe când există mai multe întrebări din partea cursanților, iar dacă suntem întrebați, de exemplu, despre arsuri, cu ajutorul manechinului le arătăm”, ne-a spus președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Caravana a fost lansată cu scopul de a pregăti cât mai mulți tineri să poată acționa prompt în situații neprevăzute, atunci când câteva minute sau secunde pot fi vitale.

Primul curs a avut loc în data de 26 februarie, beneficiari fiind membrii organizației de tineret „Szi@” din localitatea Sântionlunca. De atunci, sute de tineri din județul Covasna au participat la cursuri gratuite de prim ajutor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio