Ştiri locale

Canabisul ar putea fi legalizat în România în scop medicinal

Planta de canabis ar putea fi legalizată, pentru prima dată în România, în scop medicinal. Recent, a fost înregistrat spre dezbatere la Senat un proiect de lege care propune legalizarea plantei de canabis în scop medicinal și care reglementează condițiile în care se poate cultiva, recolta și comercializa aceasta pe teritoriul României.

Proiectul este semnat de peste 80 de parlamentari, cei mai mulți din coaliția aflată la putere, PSD-ALDE, dar și din partidele din opoziție, PNL și USR. Acest lucru înseamnă că propunerea legislativă are șanse destul de mari să fie adoptată și să își continuie parcursul legislativ.

Publicitate

Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor si preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical presupune legalizarea canabisului în scop medicinal. Astfel, dacă proiectul trece de Parlament și ajunge să fie promulgat, va fi posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale.

În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizând un formular special, conform proiectului de lege.

Încă din luna martie, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut). Această măsură ar aduce țara noastră în rândul mai multor state din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.

Publicitate
Publicitate
banner we radio