
Camping și scufundări la Dalnic, alternativă la concediile din stațiunile supraaglomerate
Într-un an în care turismul a fost puternic afectat de pandemia COVID-19 iar turiștii au fost nevoiți să renunțe, poate, la concediile în ţări străine, o escapadă pe malul unui lac poate fi o alternativă la stațiunile montane și plajele supraaglomerate cu turiști veniți din toate colțurile țării.
La aproape zece kilometri de municipiul Târgu Secuiesc, cei care vor să uite pentru câteva zile de aglomerația urbană se pot relaxa în Campingul „MyLake” al Centrului de Cercetări Subacvatice Dalnic, care din acest an acceptă nu doar corturi, ci și rulote.
În plus, pentru că sezonul estival se apropie de final, cei care doresc să descopere mediul subacvatic şi să aibă parte de experienţe noi vor beneficia de reduceri de 20%.
„Am zis că e sfârșit de sezon și să acordăm o reducere de 50 de lei pentru cei care vor să vină la scufundări cât încă se poate. Este sport în aer liber, a venit lumea și până acum, am făcut și un camping aici și am avut un sezon foarte bun. Nu s-a mai mers în străinătate și toți cei care și-au planificat scufundări în afara țării au venit la noi la lac. A fost plin de rulote, corturi, și acum avem vreo 10 persoane. La noi sezonul este din luna mai și până în septembrie, dar a trebuit să ne oprim la începutul pandemiei. Cu toate astea, în ultimele două luni a fost plin (…) Mulți vin aici câte un weekend tocmai din acest motiv, pentru că nu au fost în concediu, și vin să facă scufundări. Cu rulote încap vreo 10, iar cu corturile în jur de 20. Au curent electric, apă potabilă, duș, tot ce e nevoie. Cine vine cu rulota vede și lacul, pentru că sunt cumva conectate, iar dacă vin în camping și vor și scufundări le oferin reducere”, ne-a spus unul dintre coordonatorii Centrului de Scufundări de la Dalnic, Szabó Kolos.
Barul subacvatic, în continuare la mare căutare
De la ședințe terapeutice, audiții muzicale subacvatice și până la împodobirea bradului de Crăciun sau partide de șah subacvatice, toate sunt idei pe care tânărul scafandru, împreună cu alți câțiva voluntari, le-au pus în practică de-a lungul timpului. Barul subacvatic rămâne, însă, una dintre principalele atracții, iar bucureștenii par cei mai încântați de oferta Centrului.
„Barul subacvatic merge, oamenii vin să bea bere sub apă. Sezonul se încheie la finalul lunii septembrie, dar avem și un program de scufundări pentru sezonul de iarnă, care este interesant. De câțiva ani organizăm acțiunea de împodobire sub apă a pomului de Crăciun, o vom face și anul acesta, iar terapiile multisenzoriale se vor ține în Panorama Boutique Hotel din Sfântu Gheorghe pe timpul iernii. Am avut și team building-uri și training-uri, scufundări cu număr limitat de persoane, așa cum cere legea pe timpul pandemiei, deci au fost firme și grupuri mai mici”, ne-a mai spus tânărul scafandru.
Cel mai sigur loc în fața virusului… sub apă!
Reprezentanții Centrului și-au luat măsuurile necesare de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar toate echipamentele sunt dezinfectate minuțios. Vârsta minimă pentru scufundări este de 8 ani.
„Cel mai vârstnic beneficiar a avut în jur de 70 de ani, nu este limită de vârstă în sus, totul este să nu aibă boli de inimă sau de căi respiratorii. În rest, absolut toate echipamentele sunt dezinfectate, și masca de oxigen, și costumele de neopren, totul este atent dezinfectat. În principiu virusul nu trece de la o persoană la alta sub apă, deci am putea spune că este cel mai sigur loc unde poate să stea cineva”, ne-a spus Szabó Kolos.
Cei care doresc să aibă parte de o experiență cu adevărat unică, să participe la cursuri sau să organizeze team building-uri subacvatice, sau să beneficieze de terapiile TUSMA cu unde sonore pot face programări accesând site-ul https://mylake.ro.
(Ioana Ardeleanu)
