Ştiri locale

Camerele video au dus la scăderea furturilor şi daunelor din Cimitirul Comun

Daunele și furturile din Cimitirul comun din Sfântu Gheorghe s-au redus considerabil odată cu amplasarea unui sistem eficient de supraveghere video pe care Primăria municipiului l-a achiziționat la începutul anului 2018.

Cele 4 camere video funcționează non-stop și, potrivit directorului TEGA SA – firma care administrează Cimitirul comun, sistemul s-a dovedit până acum extrem de util în soluționarea reclamațiilor venite de la proprietarii mormintelor care raportau că persoane necunoscute distrugeau pietrele funerare, în multe cazuri constatându-se că, de fapt, vacile sau oile lăsate nesupravegheate erau vinovate de aceste distrugeri.

Publicitate

„La începutul anului 2018 a fost instalat un sistem de camere de supraveghere foarte eficient și se pare că de la instalare a scăzut numărul furturilor și distrugerilor. Sunt 4 camere orientate în 4 direcții. Au fost deja surprinși pe camere niște indivizi care furau flori de pe morminte și am făcut sesizare la polițe. Am avut și cazuri de distrugere, dar am constatat că de fapt au intrat vaci sau oi în cimitir așa că am atenționat proprietarii, iar acum știu și ei că cimitirul este monitorizat. Camerele funcționează non-stop, și noaptea, le pot monitoriza chiar și de pe telefon”, ne-a precizat directorul Tega SA, Máthé László.

Extinderea Cimitirului comun, blocată de birocrație…

Potrivit acestuia, în forma actuală cimitirul comun din strada Cetății este supraaglomerat, astfel că Municipalitatea a decis extinderea teritoriului cu circa 6 hectare, însă există o serie de „obstacole birocratice”.

„A fost derulată procedura de achiziție, dar încă avem probleme cu autorizațiile, cu Planul Urbanistic Zonal, Primăria încă trebuie să rezolve acolo situația. Nu putem spune care este termenul, știu că terenurile au fost cumpărate, dar încă mai durează. Se dorește această extindere pentru că deja nu prea mai sunt spații. Sunt foarte reduse locurile libere acum, se vede că ajungem la sfârșitul cimitirului”, a mai explicat Máthé László.

Cimitirul comun din Sfântu Gheorghe a trecut în luna iunie 2017 în administrarea societății de salubritate Tega S.A., care se ocupă atât de serviciile aferente înmormântărilor, cât și de lucrările de întreținere.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio