Ştiri

Câinii nerevendicaţi timp de 14 zile vor fi eutanasiaţi

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a semnat un document intern prin care câinii din adăpostul firmei de ecarisaj din oraş care nu sunt revendicaţi în termen de 14 zile vor fi eutanasiaţi, în timp ce asociaţiile de protecţie a animalelor susţin că hotărârea este ilegală.

Potrivit unui document intern intrat în posesia corespondentului Mediafax, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a semnat în 17 februarie o decizie prin care împuterniceşte un consilier din cadrul Direcţiei de Mediu, Alexandra Pinteea, să semneze deciziile de „eutanasiere a câinilor care nu au fost reventicaţi, adoptaţi, adoptaţi la distanţă sau menţinuţi în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, aflaţi în adăpostul gestionat de operatorul serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân”.

Publicitate

Asociaţia PetHope din Timişoara a trimis, luni, un comunicat de presă prin care susţine că organizaţiile de protecţie a animalelor au atacat în instanţă normele metodologice care reglementează procedura eutanasierii câinilor fără stăpân şi, prin urmare, acestea sunt suspendate până la finalizarea proceselor aflate pe rol, ceea ce înseamnă că decizia primarului ar fi ilegală.

„Organizaţiile au solicitat nu numai suspendarea acestor norme, dar şi anularea lor. Urmare a proceselor demarate, trei instanţe judecătoreşti de acelaşi grad au pronunţat sentinţe contradictorii care se află acum pe rolul ICCJ. Până la momentul la care ICCJ va tranşa în mod definitiv situaţia legală a acestor norme, eutanasia rămâne ilegală, având în vedere sentinţa Curţii de Apel Braşov prin care au fost suspendate şi chiar anulate unele articole din normele metodologice, în legătură directă cu procedura de eutanasiere. Aşa cum reiese din opinia legală transmisă de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), decizia autorităţilor locale din Timişoara de a impune eutanasierea câinilor fără stăpân este nu doar falimentară pentru bugetul local şi inoportună, dar mai presus de toate, este ilegală”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor firmei de ecarisaj din Timişoara, în adăpostul de animale al societăţii se află acum 580 de câini.

Pe de altă parte, iubitorii de animale din Timişoara au anunţat, pe o reţea de socializare, că vor organiza un protest în faţa Primăriei Timişoara, miercuri, de la ora 20.00.

În replică, primarul Nicolae Robu a postat, luni, pe contul personal de Facebook, un mesaj prin care arată că doar pune în aplicare prevederile legale în vigoare şi că, iubitor de animale fiind, a hotărât să adopte un câine aflat în adăpostul firmei de ecarisaj.

În 2014, un număr de 315 de câini fără stăpân din adăpostul din Timişoara au fost eutanasiaţi, în baza HG 1059/2013 ce aproba normele metodologice de punere în aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Conform reprezentanţilor Primăriei Timişoara, eutanasierile câinilor din adăpost au încetat odată cu atacarea acestei HG în instanţă de către asociaţiile de protecţie a animalelor.

(Mediafax)

Publicitate
banner we radio