Ştiri locale

Cadavrul unui urs care ar fi fost lovit de tren, găsit în râul Olt, la Bixad

Cadavrul unui urs a fost găsit în albia râului Olt, pe raza comunei Bixad, iar, potrivit Gărzii de Mediu Covasna, animalul ar fi murit după ce a fost lovit de un tren.

„În data de 07.06.2021, urmare a unui apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care ni se aduce la cunoştinţă că a fost identificat un cadavru de urs în râul Olt, pe raza administrativă a comunei Bixad, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Covasna, APM Covasna, IPJ Covasna şi medicul veterinar s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost ucis accidental de tren. Din dispoziţia comisarului Gărzii de Mediu Covasna, acesta a fost transportat spre incinerare la o unitate autorizată”, menţionează reprezentanţii Gărzii de Mediu Covasna, într-o postare făcută marţi pe pagina de Facebook.

Publicitate

Numărul urşilor loviţi de trenuri sau de maşini a crescut în ultimii ani în judeţul Covasna, de când aceste animale s-au înmulţit foarte mult şi au început să părăsească habitatul lor natural pentru a căuta hrană, astfel de incidente petrecându-se în mai multe localităţi, printre care Bodoc, Micfalău şi Cernat.

Potrivit autorităţilor, România are cei mai mulţi urşi din Europa, aproximativ 8.000, dintre care peste 1.500 trăiesc în pădurile din judeţul Covasna.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat recent că atacurile urşilor asupra zonelor locuite de oameni s-au intensificat concomitent cu creşterea numărului acestor animale sălbatice, numai în ultimii cinci ani fiind înregistrate oficial peste 1.000 de pagube în culturile agricole şi gospodăriile cetăţenilor din judeţul Covasna.

„Covasna şi alte câteva judeţe au devenit grădina zoologică a României şi, la rândul nostru, am devenit grădina zoologică a Europei. Îmi pare rău să spun acest lucru (…) În 2016 aveam o populaţie de urşi estimată la 1.200 de exemplare şi am ajuns în 2020 undeva la 1.670 de exemplare”, a spus directorul APM Covasna.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio