Ştiri locale

Cadavre de porci domestici găsite în lacul de lângă comuna Vârghiș

Conducerea DSVSA Covasna anunţă că marţi după-masă a fost sesizată instituţia asupra faptului că într-un lac de lângă localitatea Vârghiș au fost văzute două cadavre de porci domestici.

Personalul de specialitate din cadrul DSVSA a informat imediat prefectul județului Covasna și a luat legătura cu primăria și medicul veterinar din localitatea Vârghiș.

La fața locului s-a constatat că în lacul cel mai apropiat (din cele trei existente) de localitatea Vârghiș sunt două cadavre de porcine. S-a solicitat sprijinul ISU Covasna pentru scoaterea cadavrelor din lac. Personalul ISU, cu ajutorul unei ambarcațiuni de intervenție a reușit ca până la ora 22:00 să scoată porcii din apă.

Era vorba de doi porci de aproximativ 130 kg, cu cozile tăiate, ceea ce denotă faptul că s-au născut într-o exploatație comercială, fără crotalii auriculare sau semne că ar fi fost vreodată identificate. Cadavrele au fost transportate la groapa săpată la locul identificat în prealabil și aprobată prin CLCB pentru îngroparea porcinelor în cazurile excepționale, unde s-au recoltat probe pentru examen de laborator, iar până la ora 22:30 ele au fost îngropate în condiții de biosecuritate dezinfectând persoanele și utilajele care au participat la acțiune.

În dimineața zilei de miercuri, probele prelevate au fost transportate la laboratorul acreditat din jud. Prahova.

DSVSA a demarat o anchetă epidemiologică, precum și una privind identificarea și mișcarea porcinelor în şi din zonă.

Prin Instituția Prefectului a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Județean pentru demararea unei anchete.

Publicitate
banner we radio