Ştiri locale

Bustul lui Decebal va fi dezvelit în stațiunea Covasna   

Un bust al lui Decebal va fi dezvelit în curând în oraşul Covasna, monumentul fiind realizat de către sculptorul Ioan Cândea din Sibiu, cel care a realizat și bustul din bronz al poetului naţional Mihai Eminescu, dezvelit anul trecut în stațiune.  

Consilierul local Nicolae Enea a transmis că autoritățile locale au obținut avizul din partea Ministerului Culturii, iar bustul a fost predat orașului încă din luna decembrie a anului trecut.

„Avem toate aprobările pentru bustul lui Decebal, deci în maxim o lună de zile vom dezveli și monumentul Regelui Decebal! (…) Bustul a fost predat orașului încă din luna decembrie 2023 de către dl. profesor sculptor Ioan Cândea, același sculptor desăvârșit care a realizat și bustul lui Mihai Eminescu”, a transmis consilierul local.

Potrivit istoricilor, Decebal s-a născut între anii 50 şi  60 d. Hr. şi a ajuns conducătorul dacilor în anul 87, într-o perioadă în care aceștia se aflau sub ameninţarea armatelor romane. A fost ultimul rege al Daciei și un personaj legendar din istoria poporului român. Moartea sa a pus capăt unei perioade de aproape două decenii de conflicte sângeroase între daci și romani.

Nu este singurul monument dezvelit de autoritățile locale din orașul Covasna la propunerea consilierului local. Pe lângă bustul poetului Mihai Eminescu, în urmă cu câţiva ani a fost dezvelit și un bust al lui Avram Iancu, în Voineşti-Covasna.

Potrivit consilierului local, cele 3 busturi reprezintă simboluri importante pentru comunitatea românească a oraşului Covasna.  

Potrivit Agerpres, în Voineşti-Covasna mai există câteva monumente de for public reprezentative pentru comunitatea românească din zonă, printre acestea numărându-se bustul episcopului Iustinian Teculescu, născut în această localitate în noiembrie 1865. De asemenea, în contextul aniversării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, la iniţiativa consilierilor Gheorghe Tabalai şi Ovidiu Manea, în Parcul Tineretului din Voineşti-Covasna a fost amplasat un grup statuar reprezentându-i pe regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu şi I.C. Brătianu.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhivă / context

Publicitate
banner we radio